Gemeente Hoogeveen


---

Woensdag 17 maart 2004

Afzender: college van B&W

Proeven afsluiten straten bij scholen succes

Het afsluiten van straten rondom de basisscholen De Krullevaar en De Sprong tijdens het in- en uitgaan van de school is een succes. Dat blijkt uit een evaluatie van de werkeenheid Verkeer van de gemeente. Eind 2003 hebben verkeersouders twee proeven gehouden bij deze scholen om de verkeersveiligheid tijdens het in- en uitgaan van de scholen te verbeteren.

Resultaten

Tijdens de proeven was het bij het in- en uitgaan rustig in de omgeving van de scholen. Door de afzetting van de straten waren er geen auto's in de directe omgeving van de school. Veel ouders brachten hun kinderen met de fiets naar school.

Bij basisschool De Sprong leverde het parkeren tijdens de proef problemen op in omliggende straten, omdat ouders niet met de auto bij school konden komen. Bij volgende proeven wordt hier meer aandacht aan besteed. Om het effect van de proeven te vergroten krijgen deze een vastere vorm en wordt er een vervolg aan gegeven.

Krullevaar

De gemeente heeft bij basisschool De Krullevaar de Korhoenlaan in beide richtingen een kwartier voor het in- en uitgaan van de school tot tien minuten erna afgezet. Bij de afzettingen werd gepost door verkeersouders en vrijwilligers. Na november is deze proef zonder toezicht bij de afzettingen voortgezet.

De Sprong

Bij basisschool De Sprong werd de Bootzalaerstraat van 1 december 2003 tot 19 december 2003 afgesloten. Hierna is de proef bij De Sprong gestopt. In april 2004 krijgt deze proef een vervolg. De Boekenberghstraat vóór de school wordt dan afgezet en de Bootzelaerstraat wordt tijdens de proef een éénrichtingsweg. Deze vervolgproef is ook bedoeld om inzicht te krijgen in de toekomstige situatie van de Brede School op deze plek.

Vicieuze cirkel

Met deze proeven wordt geprobeerd een vicieuze cirkel te doorbreken. Het wordt over het algemeen steeds drukker in het verkeer. Daarom brengen ouders hun kinderen vaak met de auto naar school. Het gevolg daarvan is dat de hoeveelheid verkeer rondom scholen toeneemt en er gevaarlijke situaties ontstaan.

© Copyright Gemeente Hoogeveen