Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- DAF/MA

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 19 april 2004

Behandeld


- Marona van den Heuvel


Kenmerk


- DAF/275/04

Telefoon


- ++.31.70.3486417


Blad


- 1/1

Fax


- ++31.70.3486607


Bijlage(n)


- - marona-vanden.heuvel@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen vanhet lid Koenders (PvdA) over de 'zwarte doos' uit het neergestorte toestel van de voormalige Rwandese President Habyarimana

Graag - bieden wiju hierbij- de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - het lid- Koenders (PvdA)over - de 'zwarte doos' uit het neergestorte toestel van de voormalige Rwandese President Habyarimana. Deze vragen werden ingezonden op - 22 maart 2004met kenmerk - 2030410930.


- De Minister De Minister
van Buitenlandse Zaken, voor Ontwikkelingssamenwerking,

Dr. B.R. Bot A.M.A. van Ardenne-van der Hoeven

Antwoorden van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, en mevrouw Van Ardenne ­ Van der Hoeven, minister voor Ontwikkelingssamenwerking, op de vragen van het lid Koenders (PvdA) over de 'zwarte doos' uit het neergestorte toestel van de voormalige Rwandese president Habyarimana.

Vraag 1

Bent u op de hoogte van de berichtgeving dat de 'zwarte doos' uit het tien jaar geleden neergestorte toestel van de toenmalige Rwandese president Habyarimana, in de archieven van de VN is gevonden?

Antwoord-

Ja, de VN heeft echter nog niet bevestigd dat de in de archieven gevonden 'zwarte doos' ook daadwerkelijk afkomstig is uit het in 1994 neergeschoten toestel.

Vraag 2-

Hoe beoordeelt u de gang van zaken rond het vinden van de 'zwarte doos' in de VN-archieven en het feit dat de 'zwarte doos' blijkbaar nooit eerder is onderzocht?

Antwoord

De gang van zaken rond het vinden van de 'zwarte doos' is nog niet volledig opgehelderd. Het is nog niet duidelijk waarom de doos, ofwel 'cockpit voice recorder' (CVR), niet eerder is onderzocht. Ook is het, zoals hierboven vermeld, niet geheel zeker of de gevonden CVR inderdaad uit het bewuste vliegtuig afkomstig is.

Een eerste onderzoek naar de 'zwarte doos' heeft geen nieuwe informatie opgeleverd. Hangende verder onderzoek kan nog geen beoordeling worden gegeven.

Vraag 3-

Hoe beoordeelt u de kritiek van de Franse onderzoeksrechter op de VN inzake het mogelijk geheimhouden van het bezit van de 'zwarte doos'?

Antwoord-

Vooralsnog bestaat er geen bewijs dat de VN het bezit van de doos bewust geheim zou hebben gehouden. SGVN Kofi Annan heeft een grondig onderzoek naar de gang van zaken toegezegd.

Vraag 4-

Welke gevolgen zal een mogelijk bewijs dat de huidige president van Rwanda, Kagame, betrokken is geweest bij het neerschieten van het vliegtuig van de Rwandese president tien jaar geleden, hebben voor het Nederlandse beleid ten aanzien van Rwanda?

Antwoord-

De regering wil niet op de conclusies van het onderzoek vooruit lopen.

Vraag 5-

Heeft u inmiddels kunnen verifiëren of de bewijsvoering met betrekking tot Rwandese betrokkenheid bij plunderingen in Congo correct is? 2) Zo ja, welke conclusies trekt u daar uit voor het Nederlandse beleid ten aanzien van Rwanda?

Antwoord-

Tijdens het bezoek van de minister voor Ontwikkelingssamenwerking aan Rwanda op 6 april jl. werd dit onderwerp wederom besproken met de Rwandese minister van Buitenlandse Zaken, dhr Murigande. Hij deelde mede dat Rwanda op korte termijn een onderzoeksrapport zal afronden over een drietal zaken van vermeende illegale exploitatie van grondstoffen die het VN-expert panel aan het land heeft voorgelegd. Rwanda heeft evenwel aangegeven dat het onderzoek wordt bemoeilijkt omdat Rwanda geen toestemming heeft gekregen van de DRC om onderzoek te doen op diens grondgebied.

Ons zijn geen nieuwe bewijzen bekend van Rwandese betrokkenheid bij illegale exploitatie in de DRC. Desalniettemin zal in het nieuwe MoU met Rwanda worden opgenomen dat vredesondermijnende activiteiten, zoals illegale wapenhandel en exploitatie van grondstoffen, hun weerslag hebben op de bilaterale relatie.


1) NRC Handelsblad, 13 maart jl.,'VN hadden'zwarte doos'toch in bezit'


2) Aanhangsel-Handelingen nr. 505, vergaderjaar 2003-2004

===