Gemeente Haarlem


17 maart 2004

Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Haarlem houdt noodopvang voor asielzoekers voorlopig open


Op dinsdag 16 maart 2004 heeft het college van B&W besloten om de noodopvang voor asielzoekers opnieuw voor een half jaar te ondersteunen. Hierdoor blijft de noodopvang in ieder geval tot 1 september 2004 open. Het besluit wordt nog voorgelegd aan de gemeenteraad.

'Stem in de Stad' heeft het eerste halfjaar van de noodopvang in Haarlem positief geëvalueerd. In Haarlem blijkt duidelijk behoefte te zijn aan deze opvang. De uitvoering is volgens plan verlopen en alle betrokken partijen (Stem in de Stad, Vluchtelingenwerk en de gemeenten Haarlem en Haarlemmermeer) werkten goed samen.


Door het nieuwe terugkeerbeleid is de noodopvang niet meer nodig voor de uitgeprocedeerden die op dit moment nog in Haarlem verblijven. Zij kunnen - onder het nieuwe beleid - tot hun verhuizing naar één van de landelijke terugkeercentra gebruik blijven maken van de reguliere opvang.


Voor andere asielzoekers is de noodopvang nog wel nodig. Dit zijn bijvoorbeeld asielzoekers voor wie het om medische redenen noodzakelijk is dat zij opgevangen worden of mensen die een herhaald asielverzoek hebben ingediend. Deze groepen hebben in de afgelopen maanden de noodopvang gebruikt.

De noodopvang is gestart op 1 september 2003. De uitvoering is in handen van 'Stem in de Stad' in samenwerking met de Stichting Vluchtelingenwerk en de gemeenten Haarlem en Haarlemmermeer.
De noodopvang is gehuisvest in pensions in Haarlem.


Waar nodig zijn vrijwilligers ingezet, bijvoorbeeld voor begeleiding naar het ziekenhuis, het regelen van kraamzorg of het geven van Nederlandse les. In het eerste halfjaar hebben 7 volwassenen en 8 kinderen de noodopvang gebruikt. Op dit moment verblijven 16 personen in de noodopvang.


Ton Boon, communicatieadviseur
023-5114483
amboon@haarlem.nl


---- --