Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Meer exposanten uit Hong Kong dan ooit tevoren op de CeBIT 2004 - Design is troef

CEPA akkoord effent de weg voor zakendoen met China

"Nooit eerder was Hong Kong zo goed vertegenwoordigd op de CeBIT", aldus een verheugde June Weng van de Hong Kong Trade Development Council (HKTDC) in Frankfurt. Zij is de projectleider voor de Hong Kongse deelname aan de CeBIT. "Met 144 bedrijven, waarvan tachtig gebruikmaken van onze twee gemeenschappelijke stands, is het aantal exposanten uit Hong Kong ten opzichte van vorig jaar met meer dan 30% gestegen", legt ze uit.

Deze positieve ontwikkeling komt volgens Weng deels omdat de economie wereldwijd aantrekt. Bovendien fungeert CeBIT voor exposanten uit Hong Kong als springplank voor de Europese markt. Daarbij lonkt met name de Oost-Europese markt, die nu met de uitbreiding van de EU opkomt.

Vorig jaar namen 68 HKTDC-bedrijven deel aan de CeBIT, de vakbeurs voor informatie­technologie en telecommunicatie. De beurs wordt dit jaar van 18-24 maart in Hannover gehouden en belooft met 6200 exposanten uit 66 landen wederom een internationaal topevenement te worden.

"Met 1.134 m2 beschikken we dit keer over een groter tentoonstellingsoppervlak. Daar komt bij dat de HKTDC dit jaar niet verspreid is over drie, maar over slechts twee gemeenschappelijke stands. Met name onze telecommunicatiesector is aanzienlijk gegroeid", aldus Weng.

In hal 13, stand B76/C65, is voor 34 telecombedrijven uit Hong Kong een oppervlak van 460 m² gereserveerd. De innovatieve high-techproducten uit het Verre Oosten die er te zien zijn, worden steeds kleiner van formaat. Hong Kong biedt vrijwel alles op het gebied van telecommunicatie aan, van draadloze of DECT-telefoons en antwoordapparaten, accessoires, pagers, Bluetooth-PDA's en -randapparatuur, headsets, luidsprekers en microfoons tot en met walkietalkies, babyfoons, Private Mobile Radio en opladers op zonne-energie voor mobiele telefoons.

De winnaars van de "Award for Outstanding Innovation and Technology Products", die de Hong Kong Electronics Industries Association voor verschillende thema's uitreikt, staan in hal 19. Daar zijn in het kader van een tentoonstelling over dit onderwerp producten te zien van Vtech Telecommunication Ltd, Shinco International AV Co Ltd, Nam Kwog Electric Co. Ltd, Sharper Innovations Ltd, TeleEye Holdings Ltd, Union Instruments Co Ltd en Kinger International Ltd. Deze laatste is ook exposant op de beurs.

De tweede groep HKTDC-exposanten bestaat uit 46 IT-bedrijven in hal 19, stand B27. Daar laten zij op 675 m2 hun nieuwste producten op het gebied van computeronderdelen en randapparatuur zien, waaronder beeldschermen, geluids-, LAN- en grafische kaarten, moederborden, overige Bluetooth-toepassingen, MP3- en MPEG-spelers, maar ook dvd- en vcd-producten en digitale camera's, multimediasystemen, set-top boxen en producten voor draadloos LAN.

Zelfs de overheid van Hong Kong staat dit jaar op de CeBIT, met een pilotproject voor dienstverlening. In hal 19, stand B17 (30*), koppelt de Hong Kong Science & Technology Parks Corporation opleiding aan praktijk en industrie. Deze onderneming biedt onder meer een hoogwaardige infrastructuur en een service voor continue support voor high-techbedrijven, maar ook een compleet ontwikkelingsprogramma voor technologische startups, dat onderverdeeld is in vier richtingen: elektronica, biotechnologie, precisietechniek en ICT.

Economische gegevens van de IT- en telecombranche in Hong Kong

Hong Kong is niet alleen het handelsplatform voor de IT- en de telecombranche in Azië, maar neemt ook wereldwijd een leidende positie in als het gaat om de export van dit soort producten.

In 2003 leverde Hong Kong wereldwijd telecommunicatieartikelen ter waarde van 19,5 miljard dollar. Dit betekent een groei van twintig procent ten opzichte van het voorgaande jaar. In dezelfde periode kocht de EU in Hong Kong goederen in deze categorie ter waarde van ruim 1,8 miljard dollar (+16%).

De totale IT-export van Hong Kong steeg zelfs met zo'n 26% ten opzichte van 2002 naar 21,8 miljard dollar. EU-landen bestelden in Hong Kong IT-goederen ter waarde van 2,4 miljard dollar, een toename van acht procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Met zo'n succesvol jaar achter de rug hebben juist in deze twee branches de exposanten hoge verwachtingen van het komende bestelseizoen en dus ook van een beurs als de CeBIT. Op de CeBIT 2003 noteerden de bedrijven die bij de HKTDC-stand stonden directe bestellingen ter waarde van 14,6 miljoen dollar en bedroeg de omzet na de beurs zo'n 585,5 miljoen dollar.

Nauwere Economische partnerschapsovereenkomst (CEPA) met China is gunstig voor IT- en telecombranche.

Het optimisme is met name ook zo groot omdat de branche extra positieve impulsen verwacht door de nieuwste politieke afspraken voor samenwerking met China op het gebied van informatietechnologie en telecommunicatie.

"Onder het CEPA-vrijhandelsakkoord vallen 273 productcategorieën, waaronder een aantal telecomproducten, zoals onderdelen voor radioapparatuur en telefoons", aldus Daniel KC Lam, directeur Duitsland van het HKTDC in Frankfurt/Main.

"Deze overeenkomst tussen Hong Kong en het vasteland van China is met ingang van 1 januari 2004 van kracht geworden en garandeert dat voor 90% van de exporten van Hong Kong naar China een 0-invoertarief geldt", vertelt Lam.

De CEPA heeft ook gunstige gevolgen voor de afzetmogelijkheden doordat nu achttien verschillende dienstverlenende branches - dus bedrijven uit Hong Kong en dergelijke - sneller en eenvoudiger toegang krijgen tot de Chinese markt.

CeBIT-productinnovaties uit Hong Kong
"41 bedrijven die ook vorig jaar op CeBIT stonden, zijn er dit jaar weer bij om zakelijke contacten te leggen en op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van IT en telecom", vertelt Weng. Vertrouwde merken als Aztech, Binatone, Urtrend en Xonix, maar ook 37 nieuwe namen presenteren high-techinnovaties uit Hong Kong. In 2004 ligt de trend bij steeds kleinere multifunctionele apparatuur. Snoeren behoren tot het verleden.

Dat geldt ook voor het USB-horloge van Xonix Watch Co Ltd in hal 19, stand B 31 (17*), waarmee gegevens zonder kabeltje en pc altijd beschikbaar zijn. Er is alleen een USB-kabel nodig voor het downloaden van de pc-gegevens thuis naar het geheugen van het horloge. Het horloge is verkrijgbaar met verschillende capaciteiten, van 16 tot 256 MB, en kan gegevens, foto's en muziek opslaan. Toch is het klokje niet groter dan een gewoon horloge, maar dan wel in een aantrekkelijk waterbestendig en stootvast ontwerp.

Dankzij de Tele Dog van Marsilli Product Factory (H.K.) Limited in hal 13, stand B76 (32*), is het afgelopen met onnodige herrie. Dit product biedt namelijk een alternatief voor irritante beltonen. Drie seconden voordat een telefoontje binnenkomt, als de eerste trillingen worden ontvangen, begint het schattige pluche hondje te zingen en beweegt het daarbij zijn koppie. Deze alternatieve 'beltoon' is verkrijgbaar als Pekineesje, Golden Retriever of Schnauzer van 17 of 23 cm.

De sprekende pedometer, een draagbare fitnessbegeleider van Kinger International Ltd in hal 19, stand A27 (42*), is niet groter dan een walkman. Bij sportieve inspanning berekent het apparaat niet alleen het aantal stappen, maar ook het calorieverbruik voor een bepaald traject en voor de complete trainingsperiode. De spreekfunctie wordt mogelijk gemaakt door unieke software. Tijdens het lopen hoeft de sporter dus niet steeds naar een display te kijken; de pedometer houdt hem/haar uit eigen beweging op de hoogte. De ingebouwde radio verlevendigt desgewenst de training.

Met de sprekende Back Hand Voice Timer van Kinger International Ltd in hal 19, stand A27 (42*), gebeuren er tijdens fietswedstrijden geen ongelukken meer. Het sportieve hulpje wordt met een armband met drie riempjes boven op de hand bevestigd en is dus goed te zien zonder gevaarlijke bewegingen te hoeven maken. Het grote display bevat alarm-, tijd- en datumgegevens die gekoppeld zijn aan een automatische spreekfunctie. De timer bevat bovendien een stopwatch en een aftelmechanisme dat ook hardop kan aftellen. In de pacerstand zorgen de piepjes voor een gelijkmatig fietstempo.

Ook telecommunicatie heeft steeds minder kabeltjes en snoertjes nodig. De twee draadloze digitale telefoons van DJ 2000 Twin van Binatone Electronics International Limited in hal 13, stand C65 (1*), zijn gemaakt met de nieuwste technieken, hebben een modern ontwerp en zijn voorzien van een ingebouwd digitaal antwoordapparaat. Ze kunnen ook via de headsets met elkaar communiceren en hebben verder een mooi LCD-kleurenscherm met nummeridentificatie, polyfone beltonen, een adresboekfunctie en nog veel meer. De telefoon wordt inclusief twee headsets en een oplaadstation geleverd. De twintechnologie heeft verder allerlei praktische functies, waaronder ruggespraak, doorschakelen en telefonisch vergaderen.

In hal 19, stand B31 (16*) levert Nortek International China Ltd, sinds 1994 een van de toonaangevende producenten van computerrandapparatuur en entertainmentelektronica, het bewijs van een geslaagde mondiale samenwerking. Met de leus "Italian Style powered by Japanese Technology" maakt Nortek reclame voor productlijnen die kwalitatief van internationaal topniveau zijn. Het aanbod reikt van digitale camera's, webcams, dvd-spelers en -recorders, modems en Bluetooth-artikelen tot en met producten voor draadloos LAN.


* Het cijfer tussen haakjes is het standnummer op de gemeenschappelijke HKTDC-stand.

Voor nadere informatie:
Ruud van den Berg
Hong Kong Trade Development Council
Prinsengracht 771
1017 JZ Amsterdam
tel: 020 - 6277101
fax: 020 - 6228529