Gemeente Nieuwegein

Voorlopig strategisch kader aangepast aan uitkomsten discussie Nieuwegein kiest

Op maandag 16 maart heeft het college van Burgemeester en Wethouders een nieuwe strategische visie vastgesteld. In de visie zijn de opmerkingen die zijn gemaakt tijdens de discussies met de samenleving verwerkt. Deze visie zal in het vervolgtraject worden uitgewerkt op productniveau. Hierbij worden groepen en instellingen uit de samenleving betrokken. Vervolgens zal een implementatieplan worden ontwikkeld.

Discussie over Nieuwegein kiest
In januari 2004 heeft het college een voorlopig strategisch kader "Nieuwegein kiest... vastgesteld. Dit kader was het uitgangspunt voor een discussie met de samenleving.
Tussen 16 en 19 februari 2004 zijn er zeven discussiebijeenkomsten georganiseerd. Daarnaast was er op de website de mogelijkheid om een enquête in te vullen en konden mensen ook nog schriftelijk reageren op het voorlopig strategisch kader. Met een huis aan huis verspreide Nieuwsbrief waren alle inwoners van Nieuwegein uitgenodigd deel te nemen aan de discussie. Ruim 250 mensen gaven zich op voor één van de discussiebijeenkomsten. 24 mensen vulden de website-enquête in en 20 mensen stuurden schriftelijk commentaar. De uitslag van de discussie mag niet worden gezien als representatief voor de gehele Nieuwegeinse samenleving. Wel kwamen sommige meningen en argumenten zo vaak en in zo veel verschillende groepen naar voren dat wel voorzichtig gesproken kan worden van een trend.

Delen van verantwoordelijkheid
Belangrijk uitgangspunt voor het college is gedeelde verantwoordelijkheid. Uit de discussies kwam naar voren dat burgers het eens zijn met het college. Zij vinden dat zij zelf ook mede-verantwoordelijk zijn voor het goed functioneren van de samenleving. Voor een flink aantal activiteiten zien zij een rol voor zichzelf of voor het bedrijfsleven. Wel vindt men dat de gemeente de rol heeft om het nemen van eigen verantwoordelijkheid te stimuleren en te initiëren. Het nemen van eigen verantwoordelijkheden moet groeien. Dat kan de gemeente niet van de een op de andere dag afdwingen. In de vervolgstappen zal het college daar zeker aandacht aan besteden.

Belangrijke uitkomsten uit de discussie met de samenleving waren: Ontmoeten, kennen, kunnen en steunen. Burgers vinden het belangrijk dat er een goede sociale samenhang in de stad komt. Het college onderschrijft die mening en heeft de ambitie Ontmoeten, kennen, kunnen en steunen als belangrijkste ambitie genoemd. Op grond van de uitkomsten uit de discussie is het voorlopig kader aangepast. Het college stelt voor een sober voorzieningenniveau in eigendom te houden en dit ten dienste te stellen van verenigingen en ander organisaties. In de toekomst wil het college de totale kosten die de gemeente maakt (inclusief accommodatiekosten) voor verschillende activiteiten in beeld brengen en deze ook in rekening brengen bij de betreffende organisaties. Maar, vervolgens wil het college per activiteit bepalen in hoeverre die activiteit bijdraagt aan de ambities voor de stad en in hoeverre het kostendekkend organiseren van die activiteit realistisch is. Zo kan bepaald worden welke activiteiten subsidie krijgen. De exacte criteria hiervoor worden in de volgende fase van Nieuwegein Kiest bepaald.
Groen als karakteristiek
De samenleving geeft aan dat men groen een belangrijke karakteristiek van Nieuwegein vindt. Groen opofferen voor woningbouw vindt men niet gewenst. Het college heeft deze opvatting overgenomen en ziet af van bouwen in het groen. Wel vindt het college kwaliteit belangrijker dan kwantiteit. Daar waar groen in ecologisch opzicht of als openbaar recreatief gebied minder functioneel is, wil zij het omzetten van openbaar groen naar privaat groen, met behoud van het groene karakter.

Schoon, heel en veilig
De ambitie schoon, heel en veilig blijft een belangrijke ambitie. De samenleving geeft aan dat zij hier zelf ook een rol in kan hebben, mits de gemeente dergelijke initiatieven ondersteunt. Het college geeft aan de invulling van de gewenste verantwoordelijkheid verder uit te werken. Veiligheid wordt door zeer veel mensen heel belangrijk gevonden. Ook het college heeft veiligheid hoog in het vaandel.

Invoerdatum 17-3-2004