Gemeente Haarlem


17 maart 2004


Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Wijziging op nota "Verhoging Parkeertarieven, 2004

College past tijden voor het nachttarief aan

Gezien de vele reacties over de aanpassing van de parkeertarieven in de avonduren van horecaondernemers, bewoners en met name vanuit diverse non-profit organisaties, heeft het college van B&W besloten de per 1 januari vastgestelde tarievenstructuur bij te stellen. De tijden waarop in de parkeergarages het nachttarief geldt, worden per 1 april gewijzigd in 20:00 tot 08:00 uur in plaats van 21:00 tot 09:00 uur. Het college vindt dit een maatschappelijk acceptabeler tarievenstructuur. Acht uur is namelijk een tijdstip waarop veel avondactiviteiten starten, wat ook blijkt uit het feit dat rond het tijdstip van 20:00 uur de garages gemiddeld voller raken.

De aanleiding voor de verhoging van de avondtarieven was de "Rapportage stand van zaken Parkeerfonds, 2002". In deze rapportage wordt in 2008 een tekort in het parkeerfonds verwacht van ongeveer E 10,5 miljoen. Het tekort moest worden opgevangen door het aanpassen van de parkeertarieven, aangezien de geplande projecten (waaronder de nieuwe parkeergarages) van groot belang zijn voor het parkeerbeleid.

Bij het besluit tot verhoging van de garagetarieven is er rekening mee gehouden dat de tarieven in de pas blijven lopen met die van andere gemeenten. Dit geldt ook voor het voorstel met betrekking tot de nachttarieven. Verder zijn de tarieven in de garages sinds de omzetting naar de euro niet aangepast aan inflatie. De gehele jaarlijkse meeropbrengst van de nieuwe structuur van uurtarief en nachttarief in de garages is berekend op E 1,9 mln. De oorspronkelijke verschuiving van het tijdstip van ingaan van het nachttarief (van 18.00 naar 21.00 uur) leverde daarin een bijdrage van E 637.000,--. De nu genomen maatregel betekent een derving van inkomsten van jaarlijks E 225.000,--. De afgesproken jaarlijkse onttrekking aan het Parkeerfonds van E 750.000,- voor de uitvoering van motie 62 blijft ongewijzigd.

De nota Verhoging Parkeertarieven geeft aan dat de gevolgen van de tariefsmaatregelen op het parkeergedrag niet volledig voorspelbaar en dus te berekenen zijn. Begin 2005 zal bekend zijn welk effect de maatregelen werkelijk hebben gehad. Hierover zal in de "Rapportage stand van zaken Parkeerfonds, 2004" worden gerapporteerd.


Winfried Lindeman
023-5114901
wlindeman@haarlem.nl

---- --