Uitspraak rechtbank 's-Gravenhage in zaken van TPG Post tegen OPTA en de belastingdienst

Bron: Rechtbank 's-Gravenhage

Datum actualiteit: 17-03-2004

PERSBERICHT- De Haagse rechtbank heeft vandaag bepaald dat alleen TPG Post belastingaangiftebiljetten van maximaal 100 gram per post mag bezorgen. Daarom moet de belastingdienst een Europese aanbestedingsprocedure aangaande de postbezorging van deze biljetten onmiddellijk beëindigen. De rechtbank heeft dit uitgesproken in twee bodemprocedures die TPG Post had aangespannen tegen respectievelijk de Staat (de belastingdienst) en OPTA (College voor de Post- en Telecommunicatiemarkt).

Deze beide zaken hebben de volgende achtergrond. Aan TPG Post is bij wet een exclusieve concessie verleend voor de postverzending van brieven tot maximaal 100 gram. Deze concessie geldt niet voor drukwerken. Naar aanleiding van een verzoek van de belastingdienst heeft OPTA het standpunt ingenomen dat door de belastingdienst te verzenden aangiftebiljetten van minder dan 100 gram (in de vonnissen 100-min biljetten genoemd) geen brieven zijn, maar drukwerken en dus buiten de concessie vallen. De belastingdienst heeft dit standpunt overgenomen en is een Europese aanbestedingsprocedure aangaande de postbezorging van deze biljetten gestart. Op verzoek van TPG Post heeft de voorzieningenrechter bij vonnis van 10 september 2003 deze openbare aanbesteding opgeschort in afwachting van het oordeel van de rechtbank in de bodemprocedures van TPG Post tegen de Staat en OPTA.

In de vonnissen van vandaag komt de rechtbank tot het oordeel dat de bedoelde aangiftebiljetten brieven zijn omdat daarop persoonlijke gegevens van de belastingplichtige zijn vermeld, zoals diens geboortedatum, sofi-nummer en bankrekeningnummer. De belastingdienst moet daarom de concessie van TPG Post respecteren en de Europese aanbestedingsprocedure beëindigen. Bovendien moet de belastingdienst dit oordeel van de rechtbank publiekelijk bekend maken. OPTA moet publiekelijk bekend maken dat de rechtbank van oordeel is dat de aangiftebiljetten brieven zijn.

Informatie voor de pers: Voor nadere informatie over dit persbericht of de uitspraken kunt u contact opnemen met de afdeling voorlichting van de rechtbank, tel. (070) 381 1732

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: 'AO5789'

Zie het origineel