Gemeente Den Haag

maart 2004
Ouders uit Schilderswijk doen mee aan pilot onderwijs en opvoeding (16 maart)

Een aantal ouders van kinderen in groep 8 uit de Schilderswijk gaat lessen volgen die ze helpen bij de opvoeding én het leren van de Nederlandse taal. Zij doen vanaf 17 maart 2004 mee aan een landelijke pilot in buurthuis De Mussen waarin de nieuwe lesmethode wordt getest. Mondriaan onderwijsgroep voert de pilot uit.

Het leren van de Nederlandse taal is makkelijker als de lessen aansluiten bij de eigen situatie. Daarom is er gekozen voor een lespakket dat het Nederlands leren combineert met opvoedingsondersteuning en informatie over het Nederlandse onderwijs. Ouders kunnen in de praktijk direct aan de slag met de onderwerpen die aan bod komen. Dit geeft een extra stimulans om de lessen te blijven volgen. Door samenwerking van Mondriaan onderwijsgroep met het buurthuiswerk is het mogelijk dat ouders in hun eigen wijk de lessen volgen.

De pilot, waar de Zuidwalschool, de Prinses Ireneschool en de Jan Ligthartschool gezamenlijk aan meedoen, is voor ouders met kinderen in de leeftijd van 11 tot en met 14 jaar. De ouders volgen lessen waarin theorie en praktijk worden gecombineerd. In de lessen komt bijvoorbeeld de procedure rond de overgang van groep 8 naar het voortgezet onderwijs aan bod. Ook is er aandacht voor het schooladvies dat leerlingen in groep 8 krijgen, veiligheid en vrije tijd. Vervolgens kunnen ouders de theorie in praktijk brengen. Daarom worden organisaties zoals bibliotheken, scholen, gezondheidscentra, sportscholen en buurthuizen actief bij de lessen betrokken.

Ouders kunnen in Den Haag al op 38 basisscholen en 2 vmbo-scholen terecht voor oudereducatie. Nieuw in deze pilot is de volledige integratie van taalvaardigheidsonderwijs en opvoedingsinformatie. Ook richten bestaande lessen zich op ouders van basisschoolleerlingen óf op ouders van vmbo-leerlingen. In deze pilot worden voor het eerst de ouders van leerlingen in groep 8 begeleid tot hun kind zich thuis voelt in het voortgezet onderwijs.

De gemeente Den Haag is één van de gemeenten die mee doen aan de pilot. Het ministerie van Justitie bekostigt de ontwikkeling van het nieuwe lesmateriaal, waarin opvoedingsinformatie en taalvaardigheidsonderwijs worden geïntegreerd.