Gemeente Den Haag

maart 2004
Gemeente Den Haag investeert in de emancipatie van vrouwen in kwetsbare posities (16 maart)

De gemeente Den Haag investeert de komende jaren in de emancipatie van vrouwen in kwetsbare posities. Dat staat in de Kadernota Emancipatie en Anti-Discriminatie 2004-2006, die wethouder Jetta Klijnsma van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie vandaag presenteert. Gelijke kansen en gelijke rechten voor alle Hagenaars staan centraal in deze nota. Daarom bevordert de gemeente diverse vormen van emancipatie en werkt mee aan het bestrijden van discriminatie.

De zorg voor vrouwen in kwetsbare posities staat hoog op de agenda. Zo is er extra aandacht voor de emancipatie van allochtone vrouwen en meisjes en de bescherming van vrouwen die ervaring hebben met seksueel of huiselijk geweld. Een belangrijk onderwerp tot 2006 is het doorbreken van de negatieve beeldvorming rondom bijvoorbeeld allochtone vrouwen en homoseksuelen. Dit kan door te investeren in netwerken en mensen mondig en weerbaar te maken. Daarnaast is er extra aandacht voor de begeleiding van tienermoeders.

Emancipatie
Emancipatie is iets dat mensen zelf doen, op hun eigen manier en in hun eigen tempo. Daarom draait het gemeentelijk emancipatiebeleid met name om het scheppen van voorwaarden, het wegnemen van belemmeringen en het stimuleren en faciliteren van initiatieven van mensen zelf. Daarbij richt de gemeente Den Haag zich met name op vrouwen en homoseksuelen.

Voor initiatieven uit de kadernota Emancipatie en Anti-Discriminatie is EUR 1.450.000,- per jaar beschikbaar. Hiervan is EUR 900.000,- bestemd voor basissubsidies en de inkoop van producten bij de professionele instellingen Importante, Yasmin en het Anti Discriminatie Bureau. Ongeveer EUR 550.000,- is beschikbaar voor projecten en activiteiten die (mede) door burgers en organisaties worden geïnitieerd.

Emancipatie- en anti-discriminatiebeleid zijn twee kanten van dezelfde medaille, die elkaar aanvullen en versterken. Gezien de nauwe samenhang tussen de twee beleidsvelden is nu voor de eerste maal een beleidsnota opgesteld waarin emancipatie- en anti-discriminatiebeleid in beeld worden gebracht.

Inspraak
De kadernota wordt tot 16 april 2004 voor inspraak aangeboden aan diverse instellingen en sleutelfiguren die bij het Haagse emancipatie en anti-discriminatiebeleid betrokken zijn. Na verwerking van de reacties wordt de nota door het college van B&W en de gemeenteraad behandeld.