Gemeente Den Haag

maart 2004
Fusie en samenvoeging in openbaar basisonderwijs (17 maart)

De openbare basisscholen Pretoriusschool en Tweezaamschool gaan met ingang van het schooljaar 2004-2005 fuseren, waarbij de Pretoriusschool de hoofdvestiging wordt en de Tweezaamschool dislocatie. De openbare Zuidwalschool en de Deltaschool worden met ingang van dat schooljaar samen ook één school. Bij deze samenvoeging gaat de Deltaschool op in de Zuidwalschool. De locatie blijft voorlopig wel open. Dit voorstel wordt vanavond in de commissie onderwijs van de gemeenteraad besproken.

De uitkomsten van de leerlingtelling van 1 oktober 2003 wezen uit dat het openbaar primair onderwijs in Den Haag niet meer voldoet aan de gemiddelde schoolgrootte van 290 leerlingen. De uiterste consequentie hiervan is dat alle basisscholen, die op genoemde datum minder dan 200 leerlingen (de zogenaamde individuele instandhoudingsnorm) hadden, per
1 augustus 2004 van rechtswege zouden worden opgeheven. Dat kan het openbaar onderwijs nu voorkomen, door vóór 1 mei 2004 te besluiten tot maatregelen, die ervoor zorgen dat per 1 oktober 2004 wel weer wordt voldaan aan de gemiddelde schoolgrootte van 290. Berekeningen hebben uitgewezen, dat dit betekent dat het aantal zelfstandige openbare basisscholen met twee moet worden verminderd. De fusie en samenvoeging vormen de uitvoering hiervan.

Voor leerlingen en ouders verandert er als gevolg van de fusie en de samenvoeging weinig tot niets. De kinderen blijven les krijgen in de vertrouwde omgeving en van de bekende leraren. Wel zijn er administratieve gevolgen: de leerlingen van de Deltaschool worden voor het nieuwe schooljaar ingeschreven bij de Zuidwalschool, die van de Tweezaamschool bij de Pretoriusschool.