Federatie van Ouderverenigingen

Eigen risico?

17 maart 2004

Eigen risico bij basisverzekering?

In 2006 komt er een verplichte basisverzekering voor iedereen (ziekenfonds en particulier). Minister Hoogervorst werkt nu aan een plan voor een no-claim regeling waardoor het voorgenomen eigen risico van 250 euro per jaar zal vervallen.
Momenteel ligt het voorstel bij de Raad van State voor advies. De regeling zou op 1 januari 2005 moeten ingaan voor ziekenfondspatiënten en in 2006 voor particulier verzekerden.

Het idee is om groepen verzekerden in clusters te plaatsen en om per cluster een zorgconsumptie (drempel) te berekenen. Verzekerden die in een jaar weinig gebruik maken van zorg (dus onder de drempel van 200 à 250 euro per jaar blijven) worden beloond. Zij krijgen een deel van hun betaalde premie terug van de verzekeraar.
Het no-claim systeem is bekend van de autoverzekering. De no-claim in de zorg wil mensen belonen voor preventief, gezond gedrag en bewuster gebruik van medische zorg.
De regeringspartijen CDA, VVD en D66 hebben zich positief uitgelaten over het voorstel.
De FvO en de CG-Raad zien niets in het voorstel. De premies zullen eerst omhoog gaan. Mensen met beperkingen zullen vaak niet in aanmerking komen voor teruggave. Ze kunnen hun beperkingen niet ongedaan maken door gezond gedrag. Ze kunnen hun consumptie van de gezondheidszorg niet zo maar terugdringen.