Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

In 2004 meer controles bij aanvragers ooipremie


17 maart 2004 -
In de komende maanden gaat de Algemene Inspectiedienst op initiatief van LASER meer bedrijven controleren die ooipremie aangevraagd hebben. De reden hiervoor is dat het aantal bedrijven dat een korting heeft gekregen in de afgelopen jaren is toegenomen. Bij AID-controle bleek dat er, vaker dan voorheen, minder ooien worden aangehouden dan zijn aangevraagd. Vooral kleine bedrijven hebben dit jaar een grotere kans om te worden bezocht. De ooipremiecontroles vinden doorgaans plaats tijdens de aanhoudperiode, deze loopt in 2004 van 10 februari tot en met 19 mei 2004.

Naast het aanhouden van het aantal aangevraagde ooien gedurende de gehele aanhoudperiode, zijn de identificatie- en registratie- (I&R) verplichtingen belangrijk. Dan gaat het met name om een volledig bijgehouden bedrijfsregister, het oormerken met UBN-nummer en het invullen van vervoersdocumenten bij verplaatsingen. Het niet voldoen aan de I&R-verplichtingen kan leiden tot sancties of afwijzing van de premieaanvraag.

Aanvragers van ooipremie hebben de verplichting om gedurende de hele aanhoudperiode het aantal ooien aan te houden waarvoor zij premie hebben aangevraagd. Als er gedurende de aanhoudperiode veranderingen optreden in het aantal aangevraagde ooien, dan moet dit tijdig aan LASER gemeld worden. Meldingen van verplaatsingen moeten door LASER zijn ontvangen voordat de ooien daadwerkelijk worden verplaatst. Meldingen van verminderingen moeten uiterlijk de tiende werkdag nadat de vermindering heeft plaatsgevonden, voorzien van bewijsstukken, door LASER zijn ontvangen. Verminderingen hoeven alleen gemeld te worden als het aantal aanwezige ooien tijdens de aanhoudperiode kleiner wordt dan het aantal aangevraagde ooien.

In de brochure over de ooipremieregeling, die aan elke aanvrager die in 2003 ooipremie heeft aangevraagd, is toegestuurd, staan alle voorwaarden vermeld. Deze brochure is verkrijgbaar bij Het LNV-Loket, telefoonnummer 0800-22 333 22 of www.hetlnvloket.nl