Gemeente Breda

Persberichten

17-03-2004

Gemeente Breda maakt inventarisatie mogelijk vervuilde locaties

Breda doet de komende maanden op zo'n 500 locaties in de stad nader onderzoek of er sprake is van bodemverontreiniging. Dit onderzoek komt voort uit de vraag van het ministerie van VROM aan alle provincies en gemeenten om locaties op te sporen waar mogelijk bodemverontreiniging zit. De afgelopen tijd heeft de gemeente daartoe alle beschikbare gegevens zoals oude milieuvergunningen bestudeerd. In totaal 8300 locaties zijn in beeld gekomen waarvan er 500 op korte termijn nader onderzoek vragen.
Nog eens 3100 locaties vergen op langere termijn aandacht. Van de overige locaties is de mogelijke verontreiniging waarschijnlijk zo gering dat verdere actie niet nodig is.
In 2030 moeten de mogelijk vervuilde locaties onder controle dan wel gesaneerd zijn.
Het ministerie van VROM maakt de complete landelijke inventarisatie onder de noemer Landsdekkend Beeld binnenkort bekend.

De gemeente Breda baseert deze eerste cijfers op nauwkeurige bestudering van alle vervallen en van kracht zijnde milieuvergunningen vanaf 1851, gegevens uit het bodeminformatiesysteem, het Kamer van Koophandelbestand, het tankbestand en luchtfotos. Het Landsdekkend beeld vloeit voort uit de Nationale Milieubeleidsplannen 3 en 4. Hierin werd gesteld dat in 2030 alle bodemverontreinigingen onder controle moeten zijn dan wel gesaneerd. Door nu de bodemkwaliteit van het gehele land in kaart te brengen, kan een raming van de sanerings- en beheersingskosten worden gemaakt.

Eén Bredaas programma
In 1999 heeft de gemeente Breda op eigen initiatief al een grootschalig inventariserend onderzoek uitgevoerd naar mogelijke bodemverontreinigingen met name op locaties waar chemische wasserijen of benzinestations hadden gezeten. Breda liep daarmee vooruit op de landelijke aanpak van het ministerie. Breda heeft voor een deel van het Bredase bodemprogramma al rijkssubsidie ontvangen.

Het college van burgemeester en wethouders stelt voor het eerder ingezette eigen bodemprogramma om te vormen en de gegevens uit de recente inventarisatie op te nemen in de Bredase aanpak. De genoemde 500 locaties krijgen met voorrang aandacht omdat hier een sterk vermoeden van verontreiniging is. Die verontreiniging kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van bepaalde bedrijfsactiviteiten en kan door het huidige gebruik eventueel tot risicos leiden. Het is ook mogelijk dat na een eerste onderzoek op een deel van deze gevoelige locaties geen bodemverontreiniging aanwezig is. Noodzakelijke acties worden in de uitvoering van het lopende bodemprogramma opgenomen. Daarnaast zijn er nog 3100 locaties waarvan het aannemelijk is dat er een verontreiniging van enige omvang zit. Voor die locaties is op enig moment ook nader onderzoek nodig. Naar verwachting kunnen die plekken worden aangepakt op natuurlijke momenten, zoals bij aan- en verkoop, bouwactiviteiten en ruimtelijke ontwikkelingen.

Risico-analyse VROM
Op basis van de door provincies en gemeenten aangeleverde locatielijsten raamt het ministerie van VROM het aantal verontreinigde locaties voor Nederland in totaal op 650.000.
Aan de hand van verschillende wetenschappelijk criteria schat het ministerie het totaal aantal te saneren of anderszins beheersbaar te maken locaties op 40.000. Dat is minder dan 5%. In Breda moet onderzoek naar aard, omvang en mogelijke risico's duidelijk maken hoeveel locaties voor sanering of een vorm van beheersing in aanmerking komen. Op basis van die duidelijkheid wordt naar bevind van zaken gehandeld.

Communicatie
De gemeente opent vanaf 18 maart een speciaal telefoonnummer (076) 529 45 42 en maakt via advertenties in het Stadsblad de inventarisatie bekend, zodat mensen telefonisch kunnen nagaan of een bepaalde locatie op de aan VROM gemelde lijst voorkomt. Ook andere vragen kunnen hier gesteld worden. Via de website van de gemeente, www.breda.nl, kunnen geïnteresseerden vanaf 30 maart een kaart van Breda raadplegen waarop mogelijke verontreinigde locaties staan aangegeven. Ook komen de meest gestelde vragen, voorzien van een antwoord, op de gemeentelijke website.
De 500 locaties die op basis van bekend verleden en huidig gebruik 'gevoelig' zijn, krijgen ook in de communicatie prioriteit. De gemeente Breda neemt als daartoe aanleiding is, zelf contact op met de eigenaren en/of gebruikers van deze locaties om hen nader te informeren.

Breda, 17 maart 2004