Nieuw-Vlaamse Alliantie


Zapatero, start de dialoog met Basken en Catalanen! (17/03/04)

Dat de aanslagen van 11 maart in Madrid door moslimfundamentalisten gepleegd zijn, wordt ook in Spanje niet langer ontkend. Toch heeft de voormalige regering Aznar tot de verkiezingsdag de wereld trachten voor te liegen dat de ETA de aanslag had gepleegd hoewel zijn eigen veiligheidsdiensten wisten dat dit niet het geval was. De N-VA-jongeren schreeuwen schande dat de Partido Popular van Aznar uit electoraal opportunisme misbruik maakte van de shock waarin Spanje en heel Europa verkeerde om er politieke munt uit te slaan. Hoofdredacteurs en ambassadeurs aanmanen in hun journalistieke berichtgeving en diplomatieke communicatie de ETA-piste te blijven bewandelen getuigt van een weerzinwekkend cynisme na de dood van 200 landgenoten. De N-VA-jongeren zien het als een daad van rechtvaardigheid dat de Spaanse bevolking die manipulatie radicaal heeft afgestraft.

De N-VA-jongeren hopen tevens dat de nieuwe regering onder leiding van José Luis Rodríguez Zapatero (PSOE) zoals beloofd de gesprekken met de nationalisten en regionalisten uit Baskenland, Catalonië en andere regios hervat. De voorbije jaren werd de Spaanse politiek immers gekenmerkt door scherpe conflicten tussen enerzijds de autoritaire Aznar-regering in Madrid en anderzijds de Baskische en Catalaanse regeringen. In de strijd tegen het ETA-geweld ging Madrid zwaar over de schreef met het partijverbod op Batasuna en de sluiting van het Baskischtalig dagblad Egunkaria. Om binnen de Spaanse staat tot echte vrede te komen en ook het verwerpelijke ETA-geweld te stoppen is er volgens de N-VA-jongeren geen nood aan een verdere verscherping van de wetgeving, nog meer politionele repressie en Spaans-unitaristisch opbod. Er is integendeel dringend nood aan politieke dialoog. Het onafhankelijkheidsstreven van Basken en Catalanen is immers een legitieme politieke keuze. Het zelfbeschikkingsrecht van beide volkeren moet gerespecteerd worden. Dat de Catalaanse ERC zondag een verkiezingssucces boekte bewijst ook dat meer en meer kiezers overtuigd zijn dat een Spaans-Baskisch vredesproces noodzakelijk is. Op 19 februari 1997 nam het Vlaams parlement al unaniem een resolutie aan die opriep tot zon vredesdialoog met alle betrokken partijen in het Spaans-Baskisch conflict.

Tijdens onlusten zijn de voorbije dagen opnieuw twee Basken om het leven gekomen. Eén van hen werd zaterdag door een politieagent doodgeschoten. Zijn misdaad: hij weigerde een anti-ETA-affiche op te hangen in zijn bakkerij. Van dit geweld vanwege de Spaanse staat wordt zelden melding gemaakt. Maar zolang Spanje de democratie in eigen land met voeten treedt, blijft het vredig samenleven van verschillende volkeren uiterst moeilijk. Daarom roepen de N-VA-jongeren Zapatero op nu eindelijk werk te maken van de volkerendialoog.

Auteur:
Ronduit N-VA!
Joris Kelchtermans, voorzitter, en Laurens De Vos, woordvoerder

Meer informatie:
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
Url: www.ronduitnva.be