Gemeente Edam-Volendam

Nieuwsberichten

17-03-2004
Gemeentebestuurders vragen aandacht en geld van ministerie voor IJsselmeervisserij

Woensdag 10 maart hebben de portefeuillehouders Visserij van Urk, Enkhuizen, Edam-Volendam, Wieringen en Wunseradiel op eigen verzoek gezamenlijk gesproken met de directeur Visserij, Rob van Lint, van het ministerie van LNV. De portefeuillehouders Visserij spraken hun zorg uit over de ontwikkelingen rond de IJsselmeervisserij. Doel van dit gesprek was om te komen tot een duurzame Visserij op het IJsselmeer met voldoende economisch perspectief voor de overblijvende vissers. Daarbij werd gesproken over de mogelijkheden om te komen tot een "warme sanering" onder deze groep beroepsvissers. Het ministerie is opgeroepen om de benodigde middelen voor een warme sanering beschikbaar te stellen en daarbij ook aandacht te geven aan de positie van de verschillende visafslagen.

De portefeuillehouders Visserij van de verschillende gemeenten volgen de ontwikkelingen rond de IJsselmeervissers met belangstelling. De afgelopen twee jaar hebben zij dan ook regelmatig met elkaar, en met de PO IJsselmeer, overlegd over de situatie van de IJsselmeervisserij. De vangsten lopen terug en er heerst een negatief gevoelen binnen de beroepsgroep. De roep vanuit deze beroepsgroep om een warme sanering wordt steeds luider. Aan de andere kant vangen we de geluiden vanuit het ministerie op dat er geen of onvoldoende middelen zijn om een dergelijke "warme" sanering te financieren.

Ter ondersteuning van de beroepsgroep IJsselmeervissers namen de gezamenlijke portefeuillehouders Visserij (burgemeester Dick Schutte van Urk, wethouder Jan Franx van Enkhuizen, wethouder Jan Tol van Edam-Volendam, burgemeester Jan Baas van Wieringen en wethouder Karel Helder van Wunseradiel) het initiatief tot een gesprek met de directie Visserij van het ministerie van LNV.

In het gesprek met de directeur Visserij spraken zij over mogelijkheden om voldoende financiële middelen op tafel te krijgen voor de afslankingsoperatie. Met de directie Visserij is afgesproken het overleg voort te zetten en in de tussentijd te bezien wat belanghebbende partijen verder kunnen bijdragen. De gemeenten zullen met name de mogelijkheden van flankerend beleid onderzoeken.

Ook is gesproken over de visserijfunctie van het IJsselmeer. De portefeuillehouders Visserij constateerden dat het IJsselmeer inmiddels vele functies heeft gekregen. Naast de functies van natuurgebied, recreatiegebied en drinkwaterbekken is ook de functie van vestigingsplaats voor windmolens in opkomst. Door al deze functies dreigt het IJsselmeer als historisch visgebied steeds verder naar de achtergrond gedrongen te worden. De portefeuillehouders hebben het ministerie opgeroepen om daar waar het mogelijk is de visserijbelangen in het IJsselmeergebied te verdedigen ten overstaan van derden.