TNT Post Groep NV

Persbericht

TPG Post wint rechtszaken tegen Belastingdienst en OPTA Aangiftebiljetten zijn brieven

17 03 2004 - Koninklijke TPG Post heeft vandaag de bodemprocedures gewonnen die zij medio 2003 zowel tegen de Belastingdienst als de OPTA had aangespannen. De rechtbank in Den Haag oordeelde dat aangiftebiljetten, die door de Belastingdienst aan belastingplichtigen worden gestuurd, als brieven moeten worden beschouwd.

Hiermee vallen deze aangiftebiljetten onder de exclusieve concessie voor briefvervoer van TPG Post. De Belastingdienst mag het vervoer van de aangiftebiljetten dus niet aan concurrenten van TPG Post gunnen.

De Belastingdienst betwistte dit naar aanleiding van een opinie van OPTA dat aangiftebiljetten drukwerken zijn. De rechtbank is van mening dat aangiftebiljetten geïndividualiseerde schriftelijke mededelingen zijn. Zodra op een poststuk unieke en persoonlijke gegevens van de geadresseerde zoals sofi-nummer, aangiftenummer, geboortedatum, bankrekeningnummer of barcode zijn vermeld, is een poststuk een brief.

De rechter oordeelde verder dat OPTA in eerste instantie onzorgvuldig heeft gehandeld; zij heeft bij het tot stand komen van haar mening onvoldoende rekening gehouden met de belangen van TPG Post, door TPG Post niet uit eigen beweging om haar mening te vragen.

De rechtbank veroordeelt OPTA tot het publiceren van een rectificatie op haar website en in hun blad OPTA Connecties.

Harry Koorstra, binnen de Raad van Bestuur van TPG verantwoordelijk voor TPG Post: Wij zijn uiteraard blij met deze uitspraak, die heel duidelijk aangeeft dat aangiftebiljetten brieven zijn. Deze uitspraak bevestigt de heldere wetgeving op dat gebied. Prima ook dat de uitspraak van de rechter betekent dat OPTA in de toekomst TPG Post om haar mening moet vragen in gevallen waarbij TPG Post direct belanghebbende is."

TPG Post begon medio 2003 met de bodemprocedures tegen de OPTA en de Belastingdienst. Daarnaast spande TPG Post een kort geding aan tegen de Belastingdienst omdat de Belastingdienst een openbare aanbesteding had uitgeschreven, waarin zij ook de betwiste aangifteformulieren had meegenomen. Op 10 september jl. oordeelde de president van de rechtbank in Den Haag dat de Belastingdienst dat deel van de openbare aanbesteding moest opschorten hangende de uitspraak in de bodemprocedure.

TPG Post verwerkt dagelijks 22 miljoen poststukken met meer dan 7 miljoen bestemmingen in Nederland. Het bedrijf verbreedt daarnaast zijn horizon internationaal door middel van acquisities in Europa en Azië. Van groeiend belang zijn diensten die elektronische data omzetten in fysieke post. TPG Post is in de eerste plaats actief op het gebied van post: collectie, sortering, transport en aflevering van brieven en pakketten. Daarnaast is de onderneming gespecialiseerd in data- en documentdiensten, direct mail, e-commerce en internationale post. TPG Post heeft meer dan 65.000 mensen in dienst. De omzet in 2003 bedroeg 3.915 miljoen.