BredeSchoolNet


Elephant, film over een aanslag op school

Deze week gaat de nieuwe film van regisseur Gus van Sant in première, Elephant. Een rustige, zelfs poëtische film over een Amerikaanse highschool.

Je hoort Beethovens Mondscheinsonate. Je ziet een rijke Amerikaanse buitenwijk. Niets aan de hand, lijkt het. Toch knijpt Elephant vanaf het eerste ogenblik je keel dicht. Je voelt aan alles dat het niet goed komt. En dat doet het ook niet: twee leerlingen schieten aan het einde van de film een groot aantal leerlingen en leraren dood. Regisseur Gus Van Sant:
'Amerikanen willen een eenduidige oplossing. Ik heb Elephant bewust volgestopt met verontrustende signalen, zoals lakse ouders, via internet verkrijgbare wapens, een nazi-documentaire, en gewelddadige computerspelletjes. Maar waar het echt om gaat zijn de wolken aan de hemel, die niet alleen de afstand tussen mensen benadrukken, maar vooral ook hun vergankelijkheid.'

Elephant is gebaseerd op het drama op Columbine High School, maar speelt zich af op een andere school, en volgt ook niet het verhaal van de echte moordpartij. De film biedt geen oplossing, geen verklaring. Maar het is wel een uitermate knappe film over een uitermate belangrijk onderwerp.