ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV verwacht ontslaggolf in de thuiszorg

Zoetermeer, 17 maart 2004

De voor dit jaar aan de thuiszorg opgelegde bezuinigingen beginnen hun tol te eisen. Werknemers en ondernemingsraden in de thuiszorg worden geconfronteerd met reorganisatieplannen waarbij gedwongen ontslagen spoedig werkelijkheid kunnen worden. De thuiszorgorganisaties hebben aan de ene kant te maken met budgetkortingen die kunnen oplopen tot 15%. Aan de andere kant zeggen de cliënten de thuiszorg op, omdat men de hogere eigen bijdrage niet meer kan betalen. 'Het sluimert, maar binnenkort gaan er grote klappen vallen', voorspelt Eric Maas, bestuurder thuiszorg van ABVAKABO FNV.

Naast opzeggingen moet ook de verscherpte indicatiestelling worden genoemd. Naar schatting enkele duizenden mensen krijgen hierdoor niet langer de ondersteuning die hen in staat stelde in hun eigen huis te blijven wonen, zoveel als mogelijk met behoud van kwaliteit in het leven. Ook hierdoor komt de werkgelegenheid van de uitvoerende medewerksters in gevaar.

De instellingen proberen te overleven door de overheadkosten omlaag te brengen. Budgetten voor scholing, verbetering van de arbeidsomstandigheden en goed personeelsbeleid worden afgeschaft. In een aantal gevallen moet een leidinggevende 60 of meer werkneemsters in de uitvoerende zorg aansturen. Dat leidt tot problemen omdat de leidinggevende vaak een sleutelrol heeft bij coördinatie, coaching, begeleiding bij ziekteverzuim en terugkeer. Alle successen die in de afgelopen jaren zijn geboekt bij verbetering van de kwaliteit van het werk, preventie ziekteverzuim, vermindering van de werkdruk en vermindering van instroom in de WAO staan op de tocht. Daarbij dient te worden bedacht dat de vraag naar zorg steeds verder groeit en dat de toenemende zorgzwaarte steeds hogere eisen stelt aan het personeel.

De toekomst voorspelt nog slechter nieuws: met de Wet maatschappelijke zorg, die dit jaar bij de Tweede Kamer wordt ingediend, wil het kabinet de huishoudelijke en persoonlijke verzorging loskoppelen van de AWBZ en de gezondheidszorg. Deze taken zullen tot de verantwoordelijkheid gaan behoren van de gemeenten, zonder dat er enige duidelijkheid bestaat over garanties ten aanzien van volume, kwaliteit van het werk en kwaliteit van de arbeidsvoorwaarden. Bij deze operatie zijn 50.000 medewerkers in de thuiszorg, 60.000 zogenoemde alfahulpen en op dit moment 180.000 ontvangers van zorg in het geding.

Met de toenemende vergrijzing lijkt de boodschap van het kabinet dat de degene die is aangewezen op ondersteuning, hulp en verzorging het zelf mag gaan uitzoeken én betalen. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van de zorg, de werkgelegenheid en omstandigheden in de thuiszorg. ABVAKABO FNV vindt dat deze beweging moet stoppen en zal de komende maanden alle mogelijke initiatieven nemen om partijen op andere gedachten te brengen.

ABVAKABO FNV is de grootste vakbond in de publieke sector. De ruim 360.000 leden werken in de zorg- en welzijnssector, de (geprivatiseerde) overheid, de onderwijs- en onderzoekssector en bij de sociale werkvoorziening of in het kader van de gesubsidieerde arbeid.

Wilt u meer weten over ABVAKABO FNV en de thuiszorg, kijk op www.abvakabo.nl of neem contact op met:

Eric Maas bestuurder thuiszorg 06-51280644

17 mrt 04 15:11