Korps Landelijke Politiediensten

Spoorwegpolitie stopt niet met aanpak graffiti

Driebergen 17-03-2004 - In tegenstelling tot eerdere berichtgeving in de media stopt de Spoorwegpolitie van het Korps landelijke politiediensten niet met de landelijke aanpak van graffiti. Op 1 april 2004 eindigt een 3-jarig project en zal na de evaluatie effectiever en efficiënter worden voortgezet. Dadergerichte aanpak staat hierbij voorop.

De aanpak van graffiti vindt op dit moment plaats centraal vanuit Utrecht en is gericht op het opsporen van zoveel mogelijk vierkante meters. In de toekomst zal de expertise die is opgedaan tijdens het project uitgezet worden bij de negen Units van de Spoorwegpolitie. De opsporing zal daarbij gericht zijn op daders. Hiermee wil de Spoorwegpolitie de opgedane kennis zo breed mogelijk uitzetten en met dadergerichte aanpak effectiever te werk gaan.

Graffiti op treinen en stations vormt een belangrijke bron van schade en overlast voor de railvervoerders. In 2003 kostte het verwijderen van ca 100.000 m2 graffiti op treinen 4.000.000 euro. In samenwerking met de Dienst Nationale Recherche is een digitaal registratiesysteem ontwikkeld waarmee archivering van graffiti is vereenvoudigd.