Gemeente Zwolle

Collegevoorstel opheffing bajonet Ceintuurbaan

Het college van B&W heeft besloten om het zogenoemde bajonet aan de Ceintuurbaan op te heffen. Hierdoor is rechtstreeks aansluiting van de Oude Meppelerweg op de Meppelerstraatweg mogelijk. Gevolg is dat het tankstation van Esso verplaatst moet worden. Het voorstel van het college gaat in april naar de raad. Na goedkeuring kan dit eerste onderdeel van de reconstructie Ceintuurbaan verder voorbereid worden.

In juni 2003 gaf de raad opdracht om twee varianten te onderzoeken voor de aanpassing van het tracé Oude Meppelerweg-Ceintuurbaan-Meppelerstraatweg (de bajonet). De eerste variant betreft handhaving van de huidige bajonet in combinatie met een gebogen fietstunnel. De tweede is de opheffing van de bajonet in combinatie met een rechte fietstunnel. Het college heeft haar voorkeur uitgesproken voor deze laatste.

Uitwerkingen
Binnen de opdracht is een aantal onderdelen verder uitgewerkt. Met Esso is gesproken over verplaatsing van het tankstation. Esso heeft ingestemd met verhuizing naar een locatie tussen de Oude Meppelerweg en de oprit naar de A28. Akoestisch onderzoek heeft geen grote verschillen tussen de varianten aangetoond. In beide gevallen zullen extra maatregelen nodig zijn, zoals de toepassing van extra geluidsarm asfalt. Uit verkeerskundig onderzoek is gebleken dat bij het handhaven van de bajonet er in de toekomst problemen zullen ontstaan op het wegvak voor rechtdoorgaand verkeer. Dit komt onder andere doordat Rijkswaterstaat de eis stelt dat de afritten van de A28 altijd prioriteit moeten krijgen bij de doorstroming naar de Ceintuurbaan/Zwartewaterallee. Bij opheffing van de bajonet zal meer opstelruimte ontstaan voor het verkeer en doet het probleem zich niet voor.

Het B&W voorstel wordt op 29 maart 2004 behandeld door de commissie Ruimte en eind april door de gemeenteraad (data onder voorbehoud). Hierna kan de gemeente een voorontwerp-bestemmingsplan opstellen. Op basis hiervan is het mogelijk om een algemene verklaring van geen bezwaar ex artikel 19 lid
2 WRO-procedure aan te vragen bij de Provincie. Dit bespoedigt de uitvoering, zodat mogelijk medio 2005 gestart kan worden met de werkzaamheden.


---