VVD



Nieuws

17 mrt 2004 - Plan VVD: studenten en bedrijven
motor achter innovatieve economie

Onderwijs en het bedrijfsleven spelen een sleutelrol bij het stimuleren van een innovatieve economie. Dat is het uitgangspunt achter het tienpuntenplan van de VVD-Tweede-Kamerfractie.

,,De kenniseconomie kan niet alleen door de overheid gedragen worden. Juist de bijdrage van particulieren en private bedrijven aan onderwijs en onderzoek is in Nederland relatief laag. Het overheidsbeleid moet daarom studenten en bedrijven prikkelen om te investeren in zichzelf en in hun kennisontwikkeling", stelt het VVD-plan.

De liberalen vinden dat de overheid onderzoek en ontwikkeling fiscaal de ruimte moet worden gegeven, door bijvoorbeeld winst op activiteiten uit Research&Development lager te belasten, dan winst uit normale bedrijfsactiviteiten. Ook ziet de VVD kansen bij het midden- en kleinbedrijf. Om kleinere bedrijven te stimuleren, moeten ministeries worden verplicht een vast deel van hun budget voor onderzoek en ontwikkeling onder te brengen bij het MKB.

Onderwijs

Het tienpuntenplan van de VVD voorziet ook in stelselwijzigingen in het Hoger Onderwijs, waardoor ook daar innovatie wordt gestimuleerd en samenwerking met bedrijfsleven en arbeidsmarkt wordt verbeterd. Meer bevoegdheden bij de instellingen om in het onderwijs collegegeld-differentiatie in te voeren, selectie toe te passen en samenwerking tussen onderwijs en de private sector zijn daarvoor de sleutel. Jonge onderzoekers met baanbrekende ideeën moeten meer ruimte krijgen en gestimuleerd worden de overstap naar een wetenschappelijke onderzoekscarrière te maken.