VVD



Nieuws

17 mrt 2004 - Kamervragen naar aanleiding van
arrest Europees Hof van Justitie

Schriftelijke vragen van lid Ineke Dezentjé Hamming, VVD fractie n.a.v. het arrest Hughes de Lasteyrie du Saillant (Zaak C-9/02)

1. Heeft u kennis genomen van het arrest van het Europese Hof van Justitie inzake Hughes de Lasteyrie du Saillant (Zaak C-9/02)?

2. Kunt u aangeven welke specifieke gevolgen dit arrest heeft op de conserverende aanslagen in de Nederlandse fiscale wetgeving zowel voor het opleggen van de aanslag als voor de zekerheidsstelling in de volgende gevallen: a. pensioen aanspraken bij emigratie; b. voordeel kapitaalverzekering eigen woning bij emigratie; c. lijfrente aanspraken bij emigratie; d. aanmerkelijk belang bij emigratie; e. een binnenlands belastingplichtige blijft opbouwen in een buitenlands pensioenfonds

3. Zijn er voor deze categorieën reeds conserverende aanslagen opgelegd, en zo ja, hoeveel per categorie?

4. Zo ja, denkt u dat u deze aanslagen kunt handhaven gezien het arrest?

5. Zijn de eindafrekeningen van art 15c en art 15d VPB en artikel 3.60 en 3.61 IB nog houdbaar gezien het arrest?

6. Bent u van plan de wet te wijzigen en bent u van plan de belastingdienst te instrueren de bestaande voorlopige aanslagen niet te innen en geen nieuwe voorlopige aanslagen op te leggen hangende deze wetswijziging? Indien u wetswijzigingen overweegt, welke andere systemen komen dan in aanmerking om belastingvlucht tegen te gaan? Zullen de wetswijzigingen met terugwerkende kracht van toepassing zijn? Denkt u dat in dit verband wijziging van de belastingverdragen nodig is?

7. Ziet U nog andere gevolgen van het arrest, naast de hierboven reeds genoemde?

16 maart 2004