Provincie Overijssel

Ontwerp voor verbouwing Zwols bestuurscentrum gereed

Flexibiliteit, duurzaamheid en multifunctionaliteit staan centraal bij de renovatie van het Zwolse provinciehuis. Geen vaste werkplekken, een duurzame inrichting en een strikte scheiding tussen Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten, dat zijn de belangrijkste kenmerken van het ontwerp voor de renovatie van het provinciehuis in Zwolle. Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben de plannen voor het definitieve ontwerp goedgekeurd. De daadwerkelijke verbouwing staat gepland vanaf januari 2005 en is naar verwachting medio 2006 afgerond. Met de renovatie is een bedrag gemoeid van EUR 42,2 miljoen inclusief BTW.

Flexibel
Aan het 'karkas' van het provinciehuis verandert weinig, maar de binnenkant van het kantoorgebouw wordt compleet ontruimd en opnieuw ingedeeld. In 2005 wordt begonnen met het oudste gedeelte van het kantoorgebouw. Hier wordt een modern kantoorconcept ingevoerd. Dit betekent dat medewerkers geen vaste werkplek meer hebben. Afhankelijk van de aard van het werk en de persoonlijke werkstijl kan er uit verschillende werkplekken gekozen worden. Hierbij gaat het om de volgende mogelijkheden: eenpersoons- en meerpersoonswerkplekken, concentratiewerkplekken en halfopen werkplekken.

Na de renovatie van de oudbouw is het in 2006 de beurt aan het bestuursgedeelte en de eerste drie verdiepingen van de vleugel. In het ontwerp is rekening gehouden met het dualistische bestuursmodel binnen de provincie. In het gerenoveerde provinciehuis worden Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten daarom 'letterlijk' gescheiden. De gedeputeerden verhuizen naar het kantoorgedeelte en Provinciale Staten blijven gehuisvest in het bestuurscentrum. De oude vierkante opstelling van de Statenzaal zal plaatsmaken voor de oervorm van vergaderen: de cirkel. Ook krijgt de Statenzaal door het aanbrengen van meer ramen een transparanter en lichter uiterlijk. Door de indeling van de zaal en het flexibele publieksdeel is het ook mogelijk de zaal voor evenementen beschikbaar te stellen.

Tijdens de renovatie gaat het werk in het provinciehuis gewoon door. Op dit moment worden de mogelijkheden voor tijdelijke huisvesting nader onderzocht.

Duurzaam
In het ontwerp voor het nieuwe provinciehuis is extra aandacht besteed aan 'duurzaam bouwen'. Hierbij gaat het vooral om het zuinig omgaan met energie en het hergebruik daarvan, een beter binnenklimaat en het aanbrengen van hoogrendementsglas in de gevelpuien. Door deze aanpassingen kan het huidige energieverbruik na 2005 halveren. Daarnaast willen Gedeputeerde Staten binnenkort nog een beslissing nemen over het plaatsen van verticale windturbine(s) op het dak.

Het provinciehuis is gebouwd in 1971 - 1972 naar ontwerp van architect Duintjer. Na ruim dertig jaar is een renovatie noodzakelijk. Architect van het ontwerp van de renovatie is Dirk-Jan Postel van bureau Kraayvanger Urbis. Postel ontwierp eerder onder andere de stadhuizen van Meppel en Den Bosch. Naar de site van het provinciehuis © 2004 Provincie Overijssel