BASF

Goede resultaten BASF in 2003

De grote inspanningen van de medewerkers en medewerksters van de BASF-groep hebben ook in 2003 geleid tot succes: BASF heeft haar positie als wereldwijd leidende chemieonderneming verder versterkt. Ook de bedrijven van BASF in Nederland hebben in 2003 weer goed gepresteerd. Zo wist BASF Coatings Nederland in een stagnerende markt voor autoreparatielakken een omzetstijging van 2,9% te boeken ten opzichte van 2002. Ook Wintershall zag de omzet in 2003 ten opzichte van het jaar ervoor sterk stijgen tot 278 miljoen euro. BASF Drukinkt moest door een aantal redenen een omzetdaling noteren in de boeken.

BASF Coatings Nederland B.V. - Maarssen
BASF Coatings Nederland B.V. heeft het jaar 2003 afgesloten met een omzet van 19,9 miljoen euro. Ten opzichte van het jaar 2002 betekenen deze cijfers een omzetstijging van 2,9%. Deze stijging is het gevolg van een vergroting van het marktaandeel in de markt van de autoreparatielakken en een stijging van de prijzen. De onderneming, waar in 2003 68 personen werkzaam waren, is actief in de markt voor autoreparatielakken met de verkoop van de merken Glasurit en RM. Ondanks een stagnerende markt steeg de bruto omzet van het bedrijf het afgelopen jaar met 3,7%. Extra inspanningen maar ook kortingen hebben hieraan bijgedragen. BASF Coatings Nederland is op dit moment bezig om de merkgebonden technische begeleiding en training los te laten. Bovendien werkt men aan de intensivering van de samenwerking met BASF Coatings Refinisch in België.
De verwachting is dat de markt voor autoreparatielakken in 2004 zal stagneren of zal krimpen. BASF Coatings Nederland denkt in deze markt haar marktaandeel verder te vergroten door zeer intensief de markt te bewerken. Tevens zullen zij zich richten op het verder intensiveren van de samenwerking met haar afnemers op technisch en commercieel vlak. Het streven van het bedrijf op de lange termijn is om marktleider te worden op de autoreparatielakkenmarkt in Nederland.

BASF Drukinkt B.V. - Doetinchem
Het afgelopen jaar heeft BASF Drukinkt B.V. uit Doetinchem afgesloten met een totale omzet van 26 miljoen euro. Ten opzichte van 2002 betekent dit een omzetdaling van 7%. Deze daling is het gevolg van een prijsval, een dalende markt door een afname van reclame en personeelsadvertenties in de kranten en een verschuiving van een specifiek business segment naar het Belgische zusterbedrijf. Een zeer positieve ontwikkeling tekent zich af in de markt van flexo drukplaten. Vanuit een positie van nagenoeg nul realiseerde het bedrijf een relatief hoog marktaandeel op deze markt. Zo is het BASF Drukinkt met dit product aanwezig bij alle belangrijke spelers op de Nederlandse markt.
In 2004 verwacht men in de Nederlandse markt voor drukinkten een langzaam herstel voor wat betreft de rotatie offset. In sommige exportlanden verschijnen ook al zwakke positieve signalen van een verbetering in de economie, maar in andere landen is er nog geen groei te zien. Met de flexo drukplaten verwacht men een voortzetting van de stevige groei. Een geheel nieuwe ontwikkeling werd begin van 2004 ingezet in de Benelux door het plaatsen van de eerste laser engraving BASF/Stork unit. Deze unit is de eerste met deze applicatie in Europa.

Bij BASF Drukinkt waren in 2003 gemiddeld 55 medewerkers werkzaam. Het bedrijf fungeert in de groep voor kranteninkten als competence center en is hét verkoopcentrum voor alle (overige) grafische producten op de Nederlandse (Benelux) markt. In 2004 zal BASF Drukinkt scherp aan de koers blijven varen.

Wintershall Nederland B.V. - Den Haag
De omzet van Wintershall over het jaar 2003 bedraagt 278 miljoen euro. Ten opzichte van 2002 is de omzet van het bedrijf sterk toegenomen door een aantal factoren. Allereerst de overname van Clyde Netherlands B.V. eind 2002. Met deze acquisitie heeft Wintershall zijn exploratiegebied, zijn productie en zijn reserves in Nederland aanzienlijk uitgebreid en is de onderneming de nummer drie operator in Nederland geworden. Daarnaast heeft Wintershall in oktober 2003 twee nieuwe offshore velden in gebruik genomen, die in belangrijke mate zullen bijdragen aan de toekomstige gasproductie. De hogere olie- en gasprijzen hebben ook bijgedragen bij de toename van de omzet. Het bedrijf, waar in 2003 (exclusief de medewerkers van WISC) gemiddeld 143 medewerkers werkzaam waren, verwacht voor 2004 weer een stijging van de omzet. Deze stijging zal het gevolg zijn van een toegenomen productie en relatief hoge olie- en gasprijzen. Op dit moment is de oliemarkt rond de $30 per barrel. Enige voorspelling voor de rest van het jaar is moeilijk te doen. Wintershall Nederland B.V. blijft ook in 2004 een efficiënt en rendabel producent van olie en gas en aanbieder van gas behandeling- en transportdiensten. Ondanks een moeilijk economisch klimaat steeg de omzet met 3,6% tot 33,4 miljard euro. Valuta effecten niet meegenomen, zou deze groei duidelijk hoger uitvallen en de omzet terechtkomen op 35,7 miljard euro.

Resultaten BASF-Groep

Ondanks een moeilijk economisch klimaat steeg de omzet van de gehele BASF-groep met 3,6% tot 33,4 miljard euro. Valuta effecten niet meegenomen, zou deze groei duidelijk hoger uitvallen en de omzet terechtkomen op 35,7 miljard euro.

De winst (EBIT) voor bijzondere posten heeft de prognose van november vorig jaar overtroffen: EBIT voor bijzondere posten is in 2003 gestegen met 4% tot bijna 3 miljard euro. De cashflow uit lopende activiteiten bereikte met 4,9 miljard euro een record niveau. In 2003 werden voor 335 miljoen euro bijzondere posten geboekt. Deze bijzondere posten zijn voornamelijk toe te schrijven aan de maatregelen tot herstructurering om de efficiency te verbeteren als onderdeel van het project Ludwigshafen.

De omzet en de winst in de segmenten Gewasbescherming en Voeding evenals Olie en Gas zijn duidelijk verbeterd. In de segmenten Chemie, Kunststoffen en Veredelingsproducten lag de winst, ondanks een hogere omzet, onder het niveau van het jaar ervoor.

Vierde kwartaal duidelijk beter dan verwacht
In het vierde kwartaal wist BASF een omzetstijging van 6,5% te realiseren. De omzet voor het laatste kwartaal van 2003 kwam hiermee op 8,54 miljard euro. Dankzij het kostenbesparingsprogramma en een betere benutting van capaciteiten, steeg de winst voor bijzondere posten met meer dan 25% tot 814 miljoen euro.
Meer informatie over de resultaten van de BASF-groep en de toekomstverwachting kunt u vinden op de site van de BASF-groep.

BNL 17 mrt 2004

---

Voor nadere informatie:

BASF Nederland B.V.
Barbara Onsman-van Logtestijn
tel: 026 - 3717 457
fax: 026 - 3717 203