Socialistische Partij

Nederland is bezuinigingsmoe

17-03-2004 * "Het is onaanvaardbaar dat we nog meer gaan bezuinigen bovenop de draconische maatregelen die al zijn genomen," zei SP-Kamerlid Van Bommel vandaag tijdens de behandeling van het Stabiliteitspact. "Bovendien is het gevaar groot dat een nieuwe bezuinigingsronde de prille economische lente in de knoppen zal breken."

De SP vindt dat Nederland zich moet houden aan internationale afspraken, maar niet aan afspraken die in de praktijk niet meer gelden. Duitsland en Frankrijk hebben drie jaar op een rij tekorten groter dan drie procent. "Bovendien kan Nederland zich beroepen op een uitzonderingsclausule omdat Nederland vorig jaar in een diepe recessie zat," herinnert Van Bommel de regering. "Het tekort zakt volgend jaar waarschijnlijk weer onder de drie procent en dat mag meegewogen worden."

Minister van Financiën Gerrit Zalm liet de Kamer weten hoe dan ook met een bezuinigingspakket te zullen komen om het tekort dit jaar, koste wat het kost, onder de drie procent te brengen. Van Bommel diende samen met PvdA en Groen Links een motie hiertegen in.