Gemeente Heerenveen

Project voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven van start

17/03/2004

De gemeente Heerenveen stelt geld beschikbaar aan de Jeugdgezondheidszorg van Thuiszorg de Friese Wouden voor een nieuwe methode om te signaleren of er iets met jonge kinderen aan de hand is. De methode wil leidsters van peuterspeelzalen en kinderdagverblijven en wijkverpleegkundigen van consultatiebureaus meer duidelijkheid geven als er twijfels zijn over hoe het gaat met een kind. Ook het oordeel van de ouders over de situatie komt aan bod. De methode is ontwikkeld door dr. Pieter Kousemaker van de Universiteit van Leiden, die zelf de scholing verzorgd.

Met de meeste kinderen gaat het goed en hun ontwikkeling gaat zo zijn gangetje. In sommige gevallen wordt al heel snel duidelijk dat er iets bijzonders aan de hand is en kunnen kinderen en ouders bij een instantie terecht die hen hierbij verder kan helpen. Maar ook komt het voor dat ouders of leidsters van een peuterspeelzaal vinden dat iets niet lekker loopt of dat het kind anders is dan anders, maar kan men niet goed de vinger leggen op wat dat nou is. Daardoor komen soms kinderen niet of te laat bij een instantie terecht die het kind en diens ouders verder kunnen helpen. Juist voor deze onduidelijke situaties wil deze nieuwe methode een antwoord zijn.

Ouders, de leidster van het dagverblijf of de peuterspeelzaal, en het consultatiebureau vullen ieder een lijst met vragen in. Aan de hand van de zo verkregen informatie wordt de situatie van het kind verder onderzocht. Dan wordt duidelijk of er iets aan de hand is of niet. Door de ingevulde antwoorden kan beter worden vastgesteld wat het beste vervolgtrajec t zal zijn. Zowel ouders als leidsters zijn betrokken bij dit proces, dat vanuit het consultatiebureau wordt begeleid.

Thuiszorg De Friese Wouden start op 1 april aanstaande met de nieuwe methode; de gemeente heeft daarvoor EUR 25.000 beschikbaar gesteld.