Fontys



woensdag 17 maart 2004

Fontysopleiding MER `beroepsgericht en compententiegericht' De visitatiecommissie die in opdracht van de HBO-raad een kwaliteitsonderzoek uitvoerde bij de 19 opleidingen Management, Economie en Recht (MER) in Nederland, heeft de opleiding MER van Fontys Hogescholen Eindhoven als voldoende beoordeeld. Het curriculum van de opleiding is `beroepsgericht en competentiegericht' en bevat `praktijkgerelateerde projecten met leuke onderwerpen en opdrachten'. Dat schrijft de visitatiecommissie in het eindrapport dat vandaag in Tilburg is aangeboden aan de voorzitter van de HBO-raad.

Op de in totaal 25 aspecten waarop de visitatiecommissie haar eindoordeel stoelt, scoort de Fontysopleiding 20 keer voldoende en vijf keer onvoldoende. De visitatiecommissie constateert dat de Eindhovense MER-opleiding de laatste jaren veel zaken heeft aangepakt en actief bezig is met continue onderwijsvernieuwing. De commissie noemt bijvoorbeeld de `eigen visie op het beroepsbeeld', de `logische opbouw' en samenhang in het programma en de positieve wijze waarop de opleiding studenten confronteert met vraagstukken rond internationalisering. HBO-kwalificaties als brede professionalisering, multidisciplinaire integratie, creativiteit en complexiteit van handelen, probleemgericht werken en sociaal-communicatieve vaardigheden komen voldoende aan de orde.

Hoewel de Fontysopleiding MER voldoende scoort, heeft de visitatiecommissie ook kritiek. De student- en voortgangsregistraties dienen verbeterd te worden, de opleiding moet het interne personeelsbeleid en de kwaliteitszorg meer gestructureerd aanpakken en er moeten maatregelen komen voor een hoger rendement ten aanzien van instroom- en doorstroom.

Directeur Jos de Kooning van de Fontys Hogeschool Management, Economie en Recht meent dat de visitatiecommissie de vinger precies op de juiste plekken heeft gelegd. De Kooning: `Wij zijn bijzonder tevreden met de werkwijze van de visitatiecommissie en de oordelen die de commissie velt sluiten precies aan op de kritische wijze waarop we naar onszelf kijken. We zijn blij met de positieve geluiden over onze beroepsgerichtheid en onderwijsinhoud. De verbeterpunten die de commissie aandraagt onderstrepen de noodzaak om die vraagstukken voortvarend en fundamenteel aan te pakken.' Inmiddels heeft De Kooning maatregelen genomen rondom competentiemanagement van personeel, kwaliteitszorg, studierendement en registratie van sturingsinformatie.