ChristenUnie


ChristenUnie kandidaat Wetterskip Fryslân Dinsdag 16 Maart 2004 - 16:44

Gert Schouwstra De Sneeker Gert Schouwstra, lid van de steunfractie van de ChristenUnie in Sneek, heeft besloten zich kandidaat te stellen voor de Friese Waterschapsverkiezingen in 2004. Als gevolg van de fusie van alle Friese waterschappen tot één Wetterskip Fryslân moeten er dit voorjaar nieuwe verkiezingen worden gehouden. Schouwstra (42), die opgroeide op een modern binnenvaartschip, denkt dat hij met zijn ervaring een flink steentje kan bijdragen als het gaat om het beheren en beheersen van het Friese water.

Hij is trouwens altijd met water bezig geweest. Geboren in Harlingen, bracht hij zijn jeugd door op de Rijn en de Europese binnenwateren. Na zijn schooltijd in Rotterdam, keerde hij terug naar Fryslân. Daar heeft hij tal van functies uitgeoefend. Hij begon in de jachtbouw, maar stapte al gauw over naar het onderwijs. Na ook nog enkele jaren in een leidinggevende functie voor een roestvaststaalindustrie en een scheepvaartverzekeringsmaatschappij te hebben gewerkt ging hij in overheidsdienst. 12 jaar lang heeft hij ervaring opgedaan met milieu, bouwen en wonen en complexe projecten bij de gemeente Heerenveen. Sinds vorig jaar is hij werkzaam als projectleider vaarwegen bij de Provincie.

Ik wil graag het verschil maken, zegt Schouwstra, die ook in de Sneeker politiek geen onbekende is. Dat is mijn motivatie. Onze maatschappij zit zo complex in elkaar, dat er voortdurend belangen tegen elkaar afgewogen moeten worden. Daar ben ik goed in. Bij het waterschapswerk krijg je te maken met belangen van de landbouw, het milieu, burgers in de steden, bedrijven, ga zo maar door. De één heeft belang bij droge voeten, de ander wil het graag nat om de natuur een kans te geven. Het watermilieu moet beter worden beschermd, maar we willen ook tegen redelijke kosten van ons afvalwater af. We willen minder regels, maar wel betere handhaving van de regels die overblijven. En belastingbetalers in de steden hebben vaak geen idee wat er allemaal gebeurt en begrijpen niet waarom ze elk jaar een hogere rekening krijgen. Al met al een intrigerend krachtenveld waar ik mij graag als bestuurder in wil begeven.

Naast zijn openbare functies is Schouwstra vooral actief in zijn kerk, de Evangelische Gemeenschap Sneek. Mijn christen-zijn is bepalend hoe ik naar andere mensen en hun levensvragen en problemen aan kijk.zegt hij. We zullen met elkaar deze wereld leefbaar moeten houden, omdat het de erfenis is voor onze kinderen. Daarnaast zie ik vanuit mijn geloof een duidelijke opdracht om te besturen. En last but not least: ik vind het gewoon leuk om te doen.

Schouwstra stelt zich kandidaat voor de categorie ingezetenen in het kiesdistrict 7. Dat is het gebied van de gemeenten Sneek, Wymbritseradiel, Nijefurd, Lemsterland, Gaasterlân-Sleat en Skarsterlân. De waterschapsverkiezingen worden schriftelijk gehouden in de periode van 24 april tot en met 10 mei.

---