Time : 4:49:06 PM
Date : Wednesday, March 17, 2004
Sender Name: VVI

Sluiting commercieel rusthuis: rusthuisbewoners slachtoffer van een falend overheidsbeleid.

Het VVI, het Verbond der Verzorgingsinstellingen dat 250 rusthuizen met vzw-statuut vertegenwoordigt, stelt voor de zoveelste keer met bezorgdheid vast dat aan de elementaire basisrechten van een aantal kwetsbare oudere burgers, in dit geval bewoners van een klein commercieel rusthuis in Oostende, wordt voorbijgegaan.

Zonder in te gaan op de details van het dossier die ons enkel via de pers bekend zijn, kunnen we niet anders dan vaststellen dat het weer eens pijnlijk duidelijk wordt dat de blinde toepassing van de spelregels van de vrije markt zijn tol eist in de ouderenzorg. In de voorbije jaren zijn opeenvolgende Ministers daarmee geconfronteerd.

Zonder extra bescherming worden weerloze en kwetsbare bewoners hier slachtoffer van al dan niet malafide praktijken.

Er waren enkele goede aanzetten in de voorbije jaren om definitief komaf te maken met gekende risicotoestanden in de commerciële rusthuissector. Het drama in Oostende bewijst dat er nog grote mazen zitten in de aanpak.

Voor de overgrote meerderheid van goed werkende instellingen is het telkens opnieuw een kaakslag te moeten vaststellen hoe het imago van de rusthuissector door dit soort van pijnlijke en vermijdbare gebeurtenissen wordt belast.

Gegarandeerde kwaliteit van zorg aan betaalbare prijzen met respect voor de bijzondere rechten van rusthuisbewoners als kwetsbare burgers is het eerste streefdoel van de voorzieningen aangesloten bij het VVI.

Van een Vlaamse overheid mag verwacht worden dat zij hogergenoemde toestanden definitief uitbant en aan de samenleving duidelijk aangeeft hoe zij zich engageert in de ouderenzorg.

Dit impliceert vanzelfsprekend dat dit een prioritair agendapunt wordt voor de komende Vlaamse regering.

Afhankelijke ouderen en hun families hebben daar recht op!

Voor meer info :

Verbond der Verzorgingsinstellingen vzw
dr C. Boonen
Algemeen Directeur
Guimardstraat 1
1040 Brussel
tel : 02/511.80.08