Politie Gelderland-Midden

Ede; grootschalig fraudeonderzoek afgesloten

Publicatiedatum: 17-03-2004

Door de recherche in Ede (unit Midden) is samen met de financiële recherche en bureau analyse (beiden van de politieregio Gelderland-Midden), de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) en andere deskundigen proces-verbaal opgemaakt in een grootschalige fraudezaak. Daarbij zijn 9 verdachten aangehouden, diverse oplichtingen opgelost (waarbij ondermeer gebruik is gemaakt van valse Belgische paspoorten), is BTW-fraude aangetoond, zijn vuurwapens en cocaïne in beslag genomen en kon de hand worden gelegd op een restant van uit Azië gesmokkelde sigaretten. Een personenauto ter waarde van ? 21.000 is in beslag genomen, naast nog eens een geldbedrag van bijna ? 9.000. Het totale schadebedrag is echter een veelvoud, ruim ? 500.000, exclusief het voor ruim ? 500.000 aantal mislukte fraudes.

Het onderzoek wordt gestart, als tegen een bedrijf in Ede door 17 benadeelden aangifte wordt gedaan van oplichting, flessentrekkerij en verduistering. Op 10 juli 2003 kan in het kader van dit onderzoek een 33-jarige Edenaar worden aangehouden, omdat hij in een verduisterde vrachtauto rijdt. In deze auto wordt munitie gevonden, een (vals) Belgisch en een Nederlands paspoort, bankpassen en nog een reeks andere bescheiden. Naar aanleiding van informatie uit het onderzoek kan op 15 augustus 2003 een 23-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats in Lunteren worden aangehouden. In zijn auto worden verdovende middelen (6 gram Cocaïne), diverse bankpassen en een twaalftal sloffen sigaretten aangetroffen. Door de FIOD is geconstateerd dat deze sigaretten mogelijk afkomstig zijn van een gesmokkelde partij, kennelijk om accijns te ontduiken (vermoedelijke overtreding van de Wet op de Accijnzen).
Naar aanleiding van de aanhoudingen is op drie adressen in Wekerom huiszoeking gedaan. Daarbij worden naast sigaretten vuurwapens en een busje traangas gevonden. Op 27 augustus wordt naar aanleiding van deze vondst voor de tweede keer de 33-jarige Edenaar aangehouden, ditmaal in een woning in Ede. In de woning worden een schietpen en een pistool aangetroffen.

Fraude
Van de aangehouden verdachten blijkt een aantal ook in meer of mindere mate verdacht te worden van betrokkenheid bij de organisatie van bedrijven die kennelijk zijn opgericht onder een valse naam (dan wel lege BV's). Bedrijven die goederen kopen en direct doorverkopen, om vervolgens het geld in eigen zak te steken. Leveranciers van deze goederen worden vervolgens niet betaald. In verband daarmee wordt op 9 oktober 2003 een 26-jarige man uit Veenendaal aangehouden. Hij verblijft in een woning in Ede die na zijn aanhouding wordt doorzocht. Enkele computers, een reeks bescheiden, een stroomstootwapen en een namaakpistool worden hierbij aangetroffen. Ook de voornoemde personenauto wordt hier in beslag genomen. Een in deze woning in beslag genomen laptop computer is vermoedelijk afkomstig van een woninginbraak in Hilversum. De verdachte wordt verdacht van heling. Onderzoek bij andere politieregio's leert dat de aangehouden verdachte zich vermoedelijk heeft schuldig gemaakt aan verschillende vormen van fraude, waarbij hij twee valse (Belgische) identiteiten gebruikt, met bijbehorende fictieve bedrijven. Verder blijkt dat de verdachte en diens vriendin zich vermoedelijk schuldig hebben gemaakt aan hypotheekfraude. Met (ver)vals(t)e documenten hebben zij een hypotheek weten te krijgen voor de door hen gekochte en bewoonde woning. De 24-jarige vriendin van de verdachte is in verband hiermee op 5 november aangehouden. De geldverstrekker heeft aangifte gedaan. Uit aangiften van 11 andere gedupeerden blijkt dat beide verdachten vermoedelijk ook nog voor zo'n ? 125.000 gefraudeerd hebben met verschillende BV's. In verband hiermee wordt Op 22 december een 39-jarige inwoner uit Tiel aangehouden. Hij is eigenaar van een loods op een adres dat door de BV wordt gebruikt. Verder worden op 2 december nog een toen 60-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden en op 16 december een 32-jarige man uit Barneveld. Enkele dagen later, op 2 januari 2004 volgt in verband met deze fraudezaak tenslotte de aanhouding van een 28-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats.

Alle verdachten zijn inmiddels weer op vrije voeten. Veel goederen zijn tijdens het onderzoek in beslag genomen. Naast de onderzoeken in woningen zijn ook nog een aantal bedrijven doorzocht. De fraude is met diverse goederen gepleegd door heel Nederland. Verkoop van deze goederen heeft voornamelijk via Internet plaats gevonden. Uiteindelijk lopen niet alleen de geldbedragen op tot cijfers met ten minste drie nullen, ook het proces-verbaal is inmiddels een lijvig dossier van bijna 3000 pagina's geworden.

voor nadere informatie:
Bureau Communicatie
politie Gelderland-Midden, district West-Veluwe Vallei Harry Munniksma
0318 688 221

---