Politie Noord-Holland-Noord

Politie spoort hennepplantages op

Schagen 17-03-2004 - 17.15 uur

Politie spoort hennepplantages op

Schagen, woensdag 17 maart 2004.

Vijftien agenten van de politie in Noordkop Zuid hebben vandaag onderzoek naar hennepplantages in het gebied ingesteld. Daarbij werden drie plantages aangetroffen en geruimd en bleek één plantage nog in aanbouw.

Een flinke vondst werd gedaan in Wieringerwerf waar 1000 wietplanten en een kogelgeweer in beslag werden genomen. De kwekerij was verborgen in een loods aan de Oosterkwelweg welke in beheer is bij een 60-jarige man uit Heiloo. Hij werd aangehouden wegens overtreding van de Opiumwet. Tevens werd er in de loods het geweer (zonder munitie) aangetroffen. De 1000 planten werden vernietigd door de gemeentereiniging evenals de benodigde apparatuur (assimilatielampen e.d.). De Nuon constateerde illegale stroomaftap. De 60-jarige verdachte is in verzekering gesteld in verband met een nader onderzoek.

Ongeoorloofde verbouwing

Hierna ging de politie naar de Bollenstraat in Kreileroord. In een woonhuis werd daar een kwekerij in aanbouw aangetroffen. De bewoner werd gemaand de illegale praktijken te staken. In een woonhuis verderop in de Bollenstraat werd wel een werkend kwekerijtje aangetroffen. Op zolder stonden 56 planten. De bewoner was niet thuis en zal worden uitgenodigd voor een verhoor. De eigenaar van de woning, de plaatselijke woningbouwvereniging, kwam polshoogte nemen. Er waren ongeoorloofde verbouwingen in de woning verricht. Zo waren er grote filters in het plafond aangebracht.

Derde plantage

Een derde plantage werd in de middaguren aangetroffen in Schagen aan de Wadweg. In een schuur stonden een kleine 1000 planten. In de bij de schuur behorende woning werden een man van 46 en zijn 50-jarige echtgenote aangehouden. Bij hen werden tevens twee kogelgeweren met munitie aangetroffen van een licht kaliber. Voorts werd ook hier de stroom illegaal afgetapt. Deze verdachten werden na verhoor heengezonden en de planten en bijbehorende apparatuur werden door de gemeentereiniging vernietigd.

De politie maakt in alle gevallen een proces-verbaal op en zal ook een onderzoek instellen naar het reeds genoten voordeel. Een hennepplant levert onder gunstige omstandigheden en bij vier oogsten per jaar zon 200 euro per plant op.