FNV

FNV niet onder de indruk van 'concessie' vut

Het kabinet geeft nog steeds niet genoeg ruimte voor de toekomstige levensloopregeling. Dat zegt FNV-vice-voorzitter Kitty Roozemond in het FNV e-Magazine als reactie op staatssecretaris Rutte.

De staatssecretaris van Sociale Zaken maakte vandaag bekend dat hij niet langer wil tegenwerken dat mensen voor hun 65e stoppen met werken. Zo trekt hij zijn omstreden plan in, waarbij mensen bij het begin van de vervroegde uittreding (vut) over het gespaarde bedrag in één keer belasting zouden moeten betalen.

Roozemond: "Dat plan was feitelijk al van de baan, dus dat is niet echt een concessie. Ook niet nieuw is dat het kabinet op een of andere manier via de belastingen ruimte blijft geven voor het opbouwen van prépensioen. Dat helpt wel, maar is niet genoeg. Waar ik op zit te wachten is dat hij zegt: het kabinet wil via de belasting stimuleren dat er ook collectieve regelingen voor levensloop komen."

Waarom vindt de FNV dat collectieve zo belangrijk?

"Omdat we alleen dan afspraken kunnen maken in CAO's, inclusief financiële bijdragen van de werkgevers. Met solidaire regelingen, zodat ook lager betaalden eraan mee kunnen doen. Anders wordt die hele levensloop een elitaire, individuele regeling die alleen veelverdieners zich kunnen veroorloven."

Het FNV e-Magazine verschijnt elke woensdag en is gratis. Verder in dit nummer: ING-bonus ook naar gewone werknemer; FNV wil meer Europese ondernemingsraden; Vakbeweging niet vrolijk over WAO-voorstel; en: Wat vindt u van de Rubens-vrouw?

17 maart 2004