Gemeente Breda

Persberichten

17-03-2004

Gemeente en woningcorporaties regelen samen voorzieningen gehandicapten en ouderen

Wethouder M. Heerkens heeft op woensdag 17 maart een convenant ondertekend met de drie woningcorporaties in Breda, Wonen Breburg, Singelveste en Laurentius. In dit convenant staat welke partij verantwoordelijk is voor aanpassingen voor gehandicapten of ouderen in woningen van de corporaties. Het gaat om woningen of complexen die toegankelijk moeten worden voor mensen met een chronische ziekte of beperkingen. In het convenant is dit gedetailleerd beschreven en staat wie welk deel van de kosten betaalt. Burgers kunnen hierdoor voortaan veel sneller geholpen worden. De gemeente Breda en de corporaties lopen met dit convenant landelijk voorop; veel gemeenten proberen immers ook al lang dit soort afspraken te maken.

Een lang proces
In het Beleidsplan Wvg 2002 heeft de gemeente al aangekondigd met de woningcorporaties overleg te starten om afspraken te maken over de verantwoordelijkheidsverdeling bij woningaanpassingen voor burgers met een chronische ziekte of beperkingen. Dit overleg kostte veel tijd omdat vooral bij de aanpassing van wooncomplexen het financiële belang van partijen aanzienlijk is en de visie op de taken van woningcorporaties en overheid in beweging is. Mede doordat het huurdersbestand van de woningbouwverenigingen de komende jaren meer en meer vergrijst zijn deze zich niet langer alleen op het bieden van onderdak gaan richten maar ook op het bieden van aanvullende woondiensten. Daarnaast krijgt de toegankelijkheid van woningen steeds meer aandacht zowel in het gemeentelijk beleid als in het beleid van de woningcorporaties.

Gedeelde verantwoordelijkheid
In het convenant hebben partijen elkaar nu gevonden in concrete afspraken over de vraag wie voor welke voorziening verantwoordelijk is. In gevallen van gedeelde verantwoordelijkheid worden de kosten ook gelijk verdeeld. Ook zijn aanvraagprocedures op elkaar afgestemd waarbij ieder een deel van het werk verricht zodat de benodigde voorzieningen zo snel mogelijk worden aangebracht en wachttijden zo kort mogelijk worden.

Voorloper
In het land is het overleg in Breda de afgelopen periode met belangstelling gevolgd. Veel gemeenten bevinden zich nog in een verkennend stadium waar het gaat om dit soort afspraken met woningcorporaties. Het Bredase convenant kan daarom voor veel partijen als uitgangspunt dienen voor nog te voeren overleg. De komende jaren zullen de ideeën over huisvesting en over de taken en verantwoordelijkheden daarbij van zowel woningcorporaties als gemeente ongetwijfeld verder ontwikkelen. Het convenant is daarbij een basis voor nader overleg. Doel is om onderling de afspraken actueel te houden zodat de burgers en huurders geen last krijgen van naar elkaar verwijzende partijen, maar snel geholpen blijven worden.

Breda, 17 maart 2004