Politiebond ACP

VUT-plan kabinet gaat niet ver genoeg

Onderstaand een reactie van het CNV op de vanochtend bekend gemaakte kabinetsplannen rondom VUT, (pre)pensioen en levensloop. Morgenmiddag komt het bondsbestuur van de ACP bijeen, zodat ook vanuit de politievakorganisatie een reactie op de kabinetsplannen volgt. Houd daarvoor de site in de gaten.

CNV vice-voorzitter Josine Westerbeek-Huitink is niet onder de indruk van de kabinetsplannen om de belastingheffing voor het ingaan van de VUT af te schaffen: "Het kabinet doet wel een handreiking aan werknemers die eerder willen stoppen, maar het gaat niet ver genoeg. De achteruitgang in inkomen is zo groot dat het bijna onmogelijk is om er gebruik van te maken."

Daarnaast meent het CNV dat het Witteveen-kader gehandhaafd moet worden, zodat mensen eerder dan op hun 65ste het arbeidsproces kunnen verlaten. Westerbeek-Huitink: "De voorstellen van het kabinet daarentegen gooien de huidige pensioenopbouw helemaal om en daar zijn we het volstrekt niet mee eens."

Het kabinet gaat niet ver genoeg met het verzachten van de omstreden ingrepen in het vroegpensioen. "Wij hadden op meer gehoopt. Het is teleurstellend dat het kabinet vasthoudt aan de afschaffing van de fiscale faciliëring van VUT en prepensioen'', aldus de vice-voorzitter.

Met de geplande bezuinigingen van het kabinet blijft het volgens de vakcentrale vooral voor werknemers met lagere inkomens moeilijk om eerder dan op de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar met werken te stoppen. "Deze mensen hebben vaker ook de zwaardere beroepen en kennen juist de behoefte om eerder te stoppen met werken", stelt Westerbeek-Huitink.

Volgens de vice-voorzitter moet er veel werk worden verzet voordat de vakbeweging en het kabinet overeenstemming over deze kwestie bereiken.