Ingezonden persbericht


Effecten van de seksindustrie in de Europese Unie

Artikel verschenen in de Donderdagbrief van de PvdA-Eurodelegatie, nr. 22 van 11 maart 2004
Onlangs heeft een rapport van de Vrouwencommissie veel stof doen opwaaien in het Europees Parlement. Het betreft het rapport "de effecten van de seksindustrie in de Europese Unie" van de Zweedse Europarlementariër Marianne Eriksson. Hierin doet zij o.a. voorstellen om te komen tot een verbod op pornografie en prostitutie in hotels en om blote vrouwen in de reclame, op televisie en internet scherp te veroordelen. Bovendien wil zij een nationaal en Europees onderzoek laten instellen naar de 'redenen van het seksueel gedrag van mannen'.
iemand ontkent dat het noodzakelijk is om uitbuiting van vrouwen in de seksindustrie te bestrijden. Maar door de drammerige toonzetting is het rapport van deze Zweedse Europarlementariër eerder contra-productief voor dit doel. Het fundamentele bezwaar tegen dit rapport is, dat alle mogelijke vormen van prostitutie op één stapel worden gegooid. In de Zweedse visie kan niemand vrijwillig voor een baan in deze branche kiezen. En een benadering vanuit een mensenrechtenperspectief is ondenkbaar. Daarom hebben de socialisten en masse amendementen ingediend om een meer realistische en werkbare visie op het onderwerp in te brengen. Zo heeft Joke Swiebel er voor gepleit om een conferentie te organiseren waaraan organisaties van in de seksindustrie werkenden actief deelnemen en zij worden aangemoedigd hun eigen zorgen en inzichten naar voren te brengen. In een ander amendement pleit Joke voor het maken van onderscheid tussen de verschillende bedrijfstakken van de seksindustrie: de seksindustrie in eigenlijke zin waar de producten zoals seksblaadjes worden gemaakt en de seksuele dienstverlening. Al naar gelang de productie en de dienstverlening kan een bepaalde situatie ofwel legaal ofwel illegaal zijn. Ratio achter dit punt is, dat niet alle activiteiten in de seksindustrie per se onbetamelijk zijn en strafbaar gesteld moeten worden. Een Duitse socialiste vraagt de lidstaten om maatregelen te nemen om prostitutie als werk te erkennen en om vrouwen en mannen werkzaam in de branche rechten te geven die hen beschermen tegen uitbuiting.
Een ding is wel duidelijk, de Vrouwencommissie is zeer verdeeld over het rapport. Het rapport zou waarschijnlijk geruisloos afgevoerd zijn in het Parlement, ware het niet dat één van Joke's amendementen nogal wat beroering heeft opgewekt bij leden buiten de Vrouwencommissie. Ik citeer: "gelet op de uitspraken van Mary Wollstonecraft (in The Vindication of the Rights of Women, 1792) dat het huwelijk ook een vorm van legale prostitutie is en dat echtgenotes en prostituees beiden op gelijke wijze onderdrukt worden, dat vrouwen dergelijk werk moeten doen om voldoende bestaansmiddelen te verkrijgen om te kunnen overleven". Helaas delen niet alle Europarlementariërs hetzelfde gevoel voor humor. Wendy van der Tol, beleidsmedewerkster voor Joke Swiebel