Verbond van Verzekeraars

Nieuwe Pensioenwet: kans of bedreiging?

Het uiteindelijke wetsvoorstel voor de nieuwe Pensioenwet moet niet alleen rekening houden met administratieve lasten, maar ook met de nalevingslasten. Daarnaast moeten begripswijzigingen alleen worden doorgevoerd als dat absoluut noodzakelijk is. Begripswijzigingen kunnen leiden tot verwarring bij de consument. Informatie in de toekomst kan dan niet meer worden vergeleken met informatie uit het verleden.

Dat is een van de boodschappen die het Verbond graag wil meegeven aan de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die morgen een Algemeen Overleg houdt over de Pensioenwet. Het Verbond maakt zich zorgen over mogelijke begripswijzigingen en ziet de bui al hangen. Wijziging van juridische begrippen leidt tot hernieuwde contracten, aanpassing van voorlichtingsmateriaal en betekent dus per saldo een forse toename van administratieve lasten voor werkgevers én pensioenfondsen.

Voorlichting

Evenals veel andere betrokken partijen is het Verbond een groot voorstander van het bevorderen van transparantie en het verstrekken van begrijpelijke informatie over pensioenproducten. De informatie moet boven alles aansluiten bij de behoefte van de consument, aldus het Verbond, dat het wenselijk noemt alleen algemene kaders op te nemen in de nieuwe Pensioenwet en de uitwerking via zelfregulering door de markt te laten uitvoeren.

Prudent beleggen

In een brief aan de vaste commissie stelt het Verbond, samen met de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen en de Stichting voor Ondernemingspensioenfondsen, bovendien voor om de verplichte inleggarantie, die het kabinet in de hoofdlijnennotitie over de Pensioenwet heeft opgenomen, te laten varen. Beter is het om te kiezen voor prudent beleggen. Ten eerste omdat de verplichte inleggarantie slechts een schijnzekerheid biedt. Ten tweede omdat deze vrijwel onmiddellijk leidt tot het einde van beschikbare premieregelingen met beleggingsvrijheid. Zon garantie moet immers volledig en doorlopend worden afgedekt en dat gaat ten koste van het te bereiken rendement. En bovendien sluit het voorstel dat wordt gesteund door VNO-NCW, MKB-Nederland, FNV, CNV en MHP goed aan bij het SER-advies over beschikbare premieregelingen met beleggingsvrijheid.

Verzekerd!, maart 2004