Gemeente Zwolle

Sinds 15 maart hebben de vogels het weer voor het zeggen (zingen)


Datum uitgave: 16-03-2004

Onderwerp: woonomgeving

De dagen worden langer, het kwik loopt langzaam maar zeker omhoog; we staan aan de vooravond van het broedseizoen. Eind januari, begin februari kunt u de eerste zang van heggenmus en grote lijster al weer horen. Inmiddels is het maart, de zomervogels zijn nog niet terug, maar verschillende soorten maken hun aanwezigheid al bekend door uit volle borst te zingen: houtduif, Turkse tortel, zanglijster, merel, koolmees, boomklever en -kruiper zijn enkele voorbeelden. In de stedelijke omgeving van Zwolle broeden meer dan veertig soorten vogels. Van deze soorten zijn sommige meer aan het stedelijk groen (openbaar groen, stadsparken, tuinen) gebonden dan anderen. Meer variatie in het groen betekent meer soorten. Beheer speelt hierin een sleutelrol. Groenbeheer moet op een verantwoorde wijze gebeuren, of het nu door de gemeente of door particulieren wordt gedaan. De Flora- en Faunawet helpt ons daarbij. In deze wet staan alle bepalingen die voorheen in verschillende wetten stonden vermeld en die betrekking hebben op planten, vissen en andere dieren, of het nu beschermde soorten zijn of niet. Eén van de zaken die via de Flora- en Faunawet geregeld is, is het snoeien en kappen van bomen en struiken waarin vogels kunnen nestelen. Niet alleen nesten worden beschermd tegen verstoring of vernieling, ook rustplaatsen en voortplantingsgebieden mogen niet aangetast worden.

Kappen en snoeien
Verantwoord groenbeheer betekent invulling geven aan het ´nee-tenzij´-beginsel van de Flora- en Faunawet. De broedperiode in onze gemeente is begrensd voor de periode 15 maart tot 15 juli. Deze periode dient als rustperiode voor broedvogels. In deze periode zagen en snoeien we niet, tenzij het onderhoud aan laanbomen betreft, zogenoemde vorm- of begeleidingssnoei. Ook worden in deze periode geen bomen gekapt, behalve om een gevaarlijke situatie op te heffen, bijvoorbeeld na een zware storm. Buiten de broedperiode kan een boom in principe voor kap of vellen in aanmerking komen, tenzij het een broedboom of roestboom (slaapboom voor ransuilen) is.

De gemeente Zwolle heeft als beherende instantie van de openbare ruimte met deze regels te maken voor eigen gronden. Deze regels gelden ook voor particuliere werkzaamheden, voorzover deze onderdeel zijn van een gemeentelijke vergunning (bouw-, aanleg- en kapvergunning).

Beschermde soorten
Behalve richtlijnen voor snoeien en kappen regelt de Flora- en Faunawet nog meer, de wet verbiedt alle handelingen die schadelijk kunnen zijn voor beschermde planten en dieren. Hierbij geldt de gedachte: `het mag niet, tenzij...´. Ontheffingen zijn dus mogelijk en kunnen worden aangevraagd bij het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. U kunt alleen een ontheffing krijgen als er sprake is van groot maatschappelijk belang.

De Flora- en Faunawet formuleert welke inheemse dierensoorten beschermd zijn. Dat zijn er nogal wat, namelijk alle zoogdieren die van nature in Nederland voorkomen, behalve de bruine rat, de zwarte rat en de huismuis. Ook alle vogels die van nature op het Europese grondgebied in het wild voorkomen, alle amfibieën en reptielen die in Nederland in het wild voorkomen en alle van nature in ons land voorkomende vissen. Dit geldt natuurlijk niet voor de soorten waarop de Visserijwet van toepassing is. Bron: Gemeente Zwolle
Datum van 16-03-2004 tot 29-03-2004