Gemeente Zwolle

Glasbakgebruik


Datum uitgave: 16-03-2004

Onderwerp: afval

Nederlanders zijn trouwe glasbakgebruikers. Op dit moment belandt ongeveer 78% (Zwolle 61%) van al het eenmalige verpakkingsglas -flessen en potten waarop geen statiegeld zit - dankzij de inwoners van ons land in de glasbak. Dat is een goede zaak, want van dat glas kunnen weer nieuwe potten en flessen worden gemaakt. Dat scheelt in de winning van grondstoffen, het bespaart energie, beperkt de Co2-uitstoot van de glasfabrieken en voorkomt jaarlijks een enorme berg afval van zo'n 400.000 ton. Met die 78% zijn we er nog niet. Het is de bedoeling dat in 2005 90% van alle eenmalige glazen verpakkingen via de glasbak een nieuw leven krijgt. Als we daar allemaal aan meewerken, lukt dat ook. Je moet er alleen weer even aan denken. Bewaar bijvoorbeeld naast die wijnfles ook de lege pindakaaspot, de kruidenpotjes en - niet te vergeten - dat lege parfumflesje voor de glasbak. Het streven in Zwolle is om bij elke supermarkt één of meerdere glasbakken te hebben staan. Van oud naar nieuw glas
In Zwolle is vorig jaar 2117 ton glas ingezameld. Dat is 19 kg per inwoner. Door gebruik te maken van glasscherven uit de glasbak, zijn bij de productie van nieuw glas minder natuurlijke grondstoffen nodig. Elke kilo scherven spaart ongeveer 1,2 kilo natuurlijke grondstoffen, die bestaan uit zand, kalk en natrium of kalium, uit. Gerekend over de totale inzameling van 2001 (400.000 ton) betekent dit een besparing van 308.000 ton zand, 85.000 ton soda en 85.000 ton kalk. De scherven uit de glasbak vormen een volwaardige grondstof voor de productie van nieuwe, eenmalige glazen verpakkingen. Uw lege glazen verpakking is dus geen afval, maar een essentiële grondstof. Daarom is het zo belangrijk dat al het eenmalige verpakkingsglas in de glasbak belandt.

Energiebesparing
Glasscherven zijn eenvoudigweg de beste grondstof voor nieuw verpakkingsglas. Niet alleen sparen we hiermee ruwe grondstoffen uit, het gebruik van glasscherven levert ook een substantiële energiebesparing op. Iedere 10% scherven die wordt gebruikt in plaats van ruwe grondstoffen, levert een energiebesparing op van 2,5%.

Wat hoort er wel en wat hoort er niet in de glasbak? Alleen verpakkingsglas hoort in de glasbak. Verpakkingsglas kent een specifieke samenstelling van grondstoffen. Wanneer bij de productie van nieuwe glasverpakkingen scherven uit de glasbak aan de grondstoffen worden toegevoegd, moeten die dezelfde samenstelling hebben. Hoe minder vervuiling er in de glasbak zit, hoe meer glas er ook effectief gerecycled kan worden.
· Wel
Verpakkingsglas. Op het etiket van deze verpakkingen staat meestal het glasbaklogo vermeld. In de regel kunnen we zeggen dat het om glazen verpakkingen gaat, waarin levensmiddelen, dranken, cosmetica en medicijnen hebben gezeten. Ook lege parfumflesjes, glazen deodorantrollers en kruidenpotjes horen gewoon in de glasbak.
· Niet
Gebroken ruiten, kristallen glazen, kapotte gloeilampen en TL-buizen horen niet in de glasbak. Datzelfde geldt voor ovenschalen (keramisch glas), theekopjes en ander serviesgoed (porselein) en jeneverkruiken (steen). Ook doppen, deksels en kurken horen niet in de glasbak, maar gewoon in de vuilnisbak.

Mocht u ondanks deze informatie toch nog twijfelen, kijk dan of op de glazen verpakking het glasbaklogo staat. Wanneer dit het geval is, kan de verpakking in de glasbak. Staat er niets op, dan is de vuistregel: als je er niet doorheen kunt kijken, hoort het niet in de glasbak. Bron: Gemeente Zwolle
Datum van 16-03-2004 tot 29-03-2004