Gemeente Amersfoort

Welstandsbeleid maakt toetsing bouwplannen transparant

datum: 16 maart 2004

De eerste uitwerking van de nieuwe welstandsnota is klaar. Het college heeft de ontwerpnota met het nieuwe welstandsbeleid vandaag vrij gegeven voor inspraak. In deze ontwerpnota staan niet alleen nieuwe beleidsregels beschreven, maar is ook met beeldmateriaal aangegeven wat bedoeld wordt met het beleid.

Voor de zomer komt er een totaal uitgewerkte nota, die moet worden vastgesteld. Voordat het college verder gaat met de uitwerking naar de definitieve welstandsnota, gaat ze eerst inspraak houden in de stad. De inspraak start op 24 maart en loopt tot 21 april.

Het nieuwe welstandsbeleid maakt toetsing van bouwplannen transparant. Doel van de welstandsnota is om de inzichtelijkheid, toetsbaarheid en openbaarheid van het welstandstoezicht te vergroten. In de welstandsnota worden onder andere de criteria gegeven waaraan de bouwplannen worden getoetst. Deze criteria zijn zo geformuleerd, dat ze hanteerbaar en uitvoerbaar zijn. Met het opstellen van een welstandsnota gaat welstand duidelijker onderdeel uitmaken van het gemeentelijk ruimtelijk beleid. Op 1 juli 2004 moet sprake zijn van een door de raad vastgesteld welstandsbeleid.

In de welstandsnota wordt de totale gemeente Amersfoort in 31 gebieden opgesplitst. Al die delen hebben hun eigen karakter door hun historie, stedenbouwkundige opzet, vormgeving, straatbeeld, kleur- en materiaalgebruik en bebouwing. Vaak zijn het wijken, maar soms bepalen andere kenmerken de samenhang bijvoorbeeld met parken en buitengebieden.

Op 1 januari 2003 is de nieuwe Woningwet in werking getreden. Onderdeel van deze nieuwe wetgeving is de voorwaarde, dat bouwplannen in de toekomst alleen nog op welstand getoetst kunnen worden als de gemeente een welstandsnota heeft vastgesteld. In de nieuwe woningwet worden bouwplannen in drie categorieën ingedeeld. Alleen voor bouwplannen waar een bouwvergunning voor moet worden aangevraagd, is voortaan toetsing door de welstandscommissie noodzakelijk. Ook bouwplannen die 'licht vergunningsplichtig' zijn, maar niet voldoen aan de standaard criteria die hiervoor gelden, kunnen aan de welstandscommissie worden voorgelegd voor toetsing.