Gemeente Amersfoort

Variant Fietsersbond is beste optie; college kiest tracé snelfietsroute Vathorst - Amersfoort Centrum

datum: 16 maart 2004

De snelfietsroute tussen Vathorst en Amersfoort Centrum moet via het Klinket en Hofslot gaan lopen langs de wijk de Boerderijenkamer. Dat is het tracé dat de Fietsersbond als beste op tafel legde. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit vandaag besloten.

Het college meent na afweging van de inspraakreacties en de eerdere besprekingen in de gemeenteraad, dat de variant Klinket/Hofslot de beste optie is. In deze variant is het fietspad in te passen in de groenstrook, maar kost wel het meeste groen. De sociale veiligheid is gewaarborgd bij deze variant. De kosten van deze variant bedragen 750.000 euro.

Comfortabel
De gemeente wil tussen Vathorst en Amersfoort Centrum een snelfietsroute aanleggen. De route moet de nieuwe woonwijk Vathorst en het centrum van Amersfoort met elkaar verbinden. Ook winkelcentrum Emiclaer wordt daardoor eenvoudig per fiets bereikbaar. De snelfietsroute moet snel, comfortabel en veilig zijn.

Kabels
De andere mogelijke route, de Buitenom, valt in de ogen van het college af. Deze is sociaal onveilig, maar stuit bovendien op problemen bij de aanleg omdat er kabels en leidingen van nutsbedrijven in de grond liggen. De kosten van de Buitenom zijn geraamd op meer dan
1.300.000 euro, afhankelijk van de complicaties van de ligging van kabels en leidingen. De optie viaduct bij de Verlengde Laan naar Emiclaer valt eveneens af, omdat de kosten daarvoor zijn geraamd op 9.000.000 euro.

Onderzoek
De keuze voor een tracé staat al bijna een jaar op de agenda van het college en de raad. De inspraak over 6 mogelijke tracés vond mei 2003 plaats. Daarna bogen de commissie en de raad zich in de zomer en het najaar van 2003 meerdere malen over de vraag welk tracé gekozen zou worden. De gemeenteraad stelde het college aanvullende vragen, waar nader onderzoek voor nodig was. Dit onderzoek is nu klaar, waaruit volgens het college blijkt dat de variant Klinket/Hofslot de beste keuze is.

Raadsvergadering
Het voorstel aan de raad wordt eerst in de commissie beheerszaken behandeld op 13 april. Daarna staat het voorstel op de agenda van de gemeenteraad op 27 april.