Gemeente Maastricht

Bericht uit Maastricht (week 12 / 2004)

Colofon Sitemap Faq's Reageren Gastenboek Discussieplatform English

logo bericht uit maastricht

afbeelding welstand
Ontwerp-Welstandsnota klaar

Tot 15 april kunt u de Ontwerp-Welstandsnota inzien en ons schriftelijk uw mening geven. Op maandag 22 maart is er van half acht tot tien uur 's avonds een speciale informatieavond over de nota in het Callcenter Mercedes Benz aan de Paul Henri Spaaklaan.

dotline

plaatje Caberg-Malpertuis
Samenwerken aan toekomst Caberg-Malpertuis

Hoe ziet de wijk Caberg-Malpertuis er in de toekomst uit? Op zaterdag 20 maart is er voor bewoners een infodag in buurtcentrum de Wiemerink. Wethouder Wim Hazeu introduceert dan ook het digitale buurtspel, waarmee bewoners hun eigen visie over de buurtinrichting kunnen opstellen.

> Fort Sint Pieter in ere hersteld
> Drank- en horecawet
> Smart-, head- en growshops
> Tijdelijke ontheffingen
> Stadsgesprek Economische Visie

Ontwerp-Welstandsnota klaar

Afbeelding Ontwerp-Welstandsnota klaar Vanaf 18 maart 2004 ligt de Ontwerp-Welstandsnota voor de stad Maastricht in het kader van inspraak vier weken lang voor iedereen ter inzage bij het GemeenteLoket. In diezelfde periode is de Ontwerp-Welstandsnota ook in te zien op deze pagina. Op maandag 22 maart 2004 wordt een informatieavond gehouden in het Callcenter Mercedes Benz, Paul Henri Spaaklaan 1 (naast MECC), van 19.30 tot 22.00 uur. Op deze informatieavond wordt de nota inhoudelijk toegelicht en krijgt iedereen gelegenheid vragen te stellen.

In de Ontwerp-Welstandsnota is het welstandsbeleid voor heel Maastricht vastgelegd. De ontwerp-nota bestaat uit vier delen:


1. het algemene deel: hierin is beschreven hoe het welstandstoezicht in Maastricht is georganiseerd en hoe dit wordt uitgevoerd;
2. het gebiedsgerichte deel: hierin is het gebiedsgerichte welstandsbeleid beschreven. Er zijn 25 bebouwingstypen onderscheiden en aan elk bebouwingstype zijn duidelijke en concrete welstandscriteria gekoppeld zodat voor iedereen duidelijk is aan welke welstandscriteria moet worden voldaan en aan welke criteria door de welstandscommissie wordt getoetst;
3. het reclamedeel: voor reclames is een aparte deelnota op basis van een gebiedsgerichte aanpak gemaakt;

4. het deel sneltoetscriteria: dit zijn specifieke welstandscriteria voor veelvoorkomende kleine bouwplannen bij woningen, zoals aan- en uitbouwen, bijgebouwen, dakkapellen, gevelwijzigingen en erfafscheidingen.

Inspraak

Schriftelijke inspraakreacties kunt u tot 15 april 2004 sturen naar Gemeente Maastricht, ter attentie van de heer K. Jans, dienst Stadsontwikkeling en Grondzaken, afdeling Stedelijke Inrichting, Postbus 1992, 6201 BZ Maastricht. Of stuur uw reactie per e-mail naar koos.jans@maastricht.nl. De inspraakreacties worden behandeld in de Raadscommissie Stadsontwikkeling van 18 mei 2004 (aanvang 20.00 uur). Vaststelling van de Ontwerp-Welstandsnota is voorzien op 25 mei 2004.

Algemene deel van de Ontwerp-Welstandsnota.pdf

Sneltoetscriteria Welstandsnota.pdf

Samenwerken aan toekomst Caberg-Malpertuis

afbeelding Caberg-Malpertuis Het proces om te komen tot een nieuwe wijkvisie voor de wijk Caberg-Malpertuis is aan een nieuwe fase begonnen. De gemeente, de woningstichtingen Servatius en Woonpunt, en de buurtplatforms hebben nagedacht over de beste manier om een goede toekomst van beide buurten te garanderen. Dat heeft geleid tot vier visies, waarin de partijen hun eigen plannen en wensen hebben opgeschreven.

Infodag en spel

Om de bewoners te informeren over de verschillende visies is er zaterdag 20 maart een buurt-infodag in buurtcentrum de Wiemerink (Spinetlaan 25). Wethouder Wim Hazeu introduceert dan ook het digitale buurtspel: 'Baas in Caberg Malpertuis'. Via dit spel kunnen buurtbewoners meedenken over hoe de buurt kan worden ingericht. Het spel geeft inzicht in de financiële mogelijkheden en beperkingen. De uitkomsten van het spel worden verzameld en zijn belangrijk voor de uitwerking van de wijkvisie. Het buurtspel kan gespeeld worden via de nieuwe website www.caberg-malpertuis.nl. Mensen die thuis geen internet hebben of hulp willen krijgen bij het spelen van het spel kunnen op zaterdag 27 maart ook nog terecht in buurtcentrum de Wiemerink.

Tijdens 'Doe-avonden' in mei krijgen de buurtbewoners de kans mee te doen aan de praktische uitwerking van projecten en thema's uit de visies.

> www.caberg-malpertuis.nl

Fort Sint Pieter in ere hersteld

Gemeente Maastricht en Vereniging Natuurmonumenten hebben een plan ontwikkeld voor de restauratie van Fort Sint Pieter en de herinrichting van de directe omgeving van het fort. Het plan bestaat uit vijf elementen: de restauratie, de landschappelijke omgeving, een publieksinformatiecentrum, de horeca en het recreatief/toeristisch gebruik.

Restauratie

Architectenbureau HamersVoorveltNijssen heeft het restauratieplan opgesteld. Om het fort in zijn oorspronkelijke militaire betekenis (inclusief de uitbreiding van 1816) vanuit de verre omgeving weer in volle omvang te kunnen ervaren, moeten de aanbouwen uit de laatste decennia worden gesloopt. Met name het restaurant dat tegen het fort werd aangebouwd, onttrekt een groot deel van het vrije zicht op het fort. Het restaurant blijft, maar er wordt onderzocht of dit op termijn mogelijk meer naar voren en één verdieping lager kan komen te liggen dan in de huidige situatie. Rondom het fort lag vroeger een vrij schootsveld. Later werd hier grond opgeworpen. Om de oorspronkelijke betekenis van het fort opnieuw te kunnen ervaren, moet een deel van die grond (inclusief bomen) rondom het fort verwijderd worden.

Omgeving

Ook het gebied rondom het fort wordt aangepakt. Het aanzicht vanaf de entree van de berg moet worden verbeterd. Een openbare stadsweide voor het fort en een parkeerterrein zijn onderdelen van het plan. Het ontwerp voor het parkeerterrein bestaat uit een centraal gelegen rondweg. Deze weg ontsluit het restaurant Fort St. Pieter, de Midgetgolfbaan en Chalet Bergrust voor bezoekers en bevoorrading. De rondweg, geschikt voor eenrichtingsverkeer, bestaat uit een smalle asfaltstrook met aan weerszijde schuine insteekhavens voor het parkeren van 150 personenauto's en 5 bussen. Voor de voetgangers is er een trottoir. Het middenterrein bestaat uit een verhoogd liggend schraal grasland. Door de verdiepte ligging van de weg zijn de auto's vanaf het maaiveld niet waarneembaar. De parkeerruimte ligt op gronden die particulier eigendom zijn. De verwerving van deze gronden zal uiteraard in overleg met de eigenaren plaats vinden. Tot slot maken ook het verbeteren van de speeltuin nabij Bergrust en de landschappelijke omgeving van de midgetgolf deel uit van het programma.

Publieksinformatiecentrum

De VVV dringt al jaren aan op een functionele ontvangstruimte voor bezoekers. Er wordt nog onderzocht waar deze ruimte het best gesitueerd kan worden. Vooralsnog wordt uitgegaan van de oostelijke caponnière als geschikte ruimte voor deze functie.

Recreatie en toerisme

De renovatie van het fort en de aanpassing van de directe omgeving zal een positief effect hebben op de bezoekersaantallen. Om de attractiewaarde nog meer te vergroten wordt de haalbaarheid van een lift onderzocht. De lift moet de catacomben verbinden met het adembenemend uitzicht boven op het fort.
Vanaf Chalet Bergrust vertrekken diverse grensoverschrijdende wandelroutes, die momenteel met europees subsidiegeld worden aangelegd.

Financiële middelen

Het project wordt gefinancierd met EUR 602.401,- van Natuurmonumenten en EUR 300.000,- van Gemeente Maastricht. De bijdrage vanuit Europa bedraagt een zelfde bedrag, namelijk EUR 902.401, - Van deze in totaal
1.8 miljoen euro is EUR 690.000,- bestemd voor het project Fort Sint Pieter en omgeving en EUR 300.000, - voor het
publieksinformatiecentrum. Natuurmonumenten heeft in 2003 een gift ontvangen voor het project Fort Sint Pieter van de Nationale Postcodeloterij. Dit bedrag van EUR 2.200.000,- kan als cofinanciering worden ingezet. Voor de restauratie van het fort wordt subsidie aangevraagd bij de Rijksdienst voor Monumentenzorg en Provincie Limburg. Het Europees geld is met name bestemd voor het omgevingsplan.

Inspraak en informatie

Op 18 maart begint om 20.00 uur in restaurant Fort St. Pieter de informatieavond. Op deze avond zal onder anderen wethouder Hazeu de plannen toelichten. Het plan ligt van 18 maart tot 15 april ter inzage bij het GemeenteLoket. Het plan is ook in te zien via de website (zie onderstaand pdf-bestand).

Restauratieplan.pdf

Drank- en horecawet

Burgemeester en Wethouders van Maastricht brengen ter voldoening aan het bepaalde in artikel 3:12, lid 1 van de Algemene wet bestuursrecht ter openbare kennis, dat zij voornemens zijn positief te beschikken op:


1. De aanvraag van de Stichting Kazemat A voor een vergunning als bedoeld in artikel 3 van de Dranken Horecawet voor het uitoefenen van het horecabedrijf in de inrichting gevestigd in het perceel Maasboulevard 101;

2. De aanvraag van Stichting Zorgcentra Maastricht West voor een vergunning als bedoeld in artikel 3 van de Drank- en Horecawet voor het uitoefenen van het horecabedrijf in de inrichting gevestigd in het perceel Herculeshof 20. Deze stichtingen richten zich op activiteiten van sociaal-culturele en recreatieve aard (art. 4 Drank- en Horecawet).

Van 18 maart tot en met 16 april 2004 liggen de verzoeken en de ontwerpbesluiten ter inzage bij het GemeenteLoket. Vanaf 16 april kunt u telefonisch een afspraak maken om de stukken in te zien bij de afdeling Milieu & Bedrijf, (043) 350 43 89. Belanghebbenden kunnen tot en met 16 april 2004 hun zienswijze schriftelijk indienen bij de Burgemeester, postbus 1992, 6201 BZ Maastricht, of mondeling bij de afdeling Milieu en Bedrijf van Gemeente Maastricht.

Smart-, head- en growshops

Het goedkeuringsbesluit van Gedeputeerde Staten d.d. 16 december 2003, kenmerk 2003/55602 inzake het vaststellingbesluit van de gemeenteraad van Maastricht d.d. 19 september 2003 , kenmerk 2003-26078, met betrekking tot het facetbestemmingsplan smart-, head- en growshops is onherroepelijk geworden. Dit maken burgemeester en wethouders van Maastricht ter voldoening aan het bepaalde in artikel 31 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening bekend. Het plan ligt voor iedereen ter inzage bij het GemeenteLoket.

Tijdelijke ontheffingen

De geldigheidsduur van de verleende tijdelijke ontheffingen van de reguliere sluitingstijden (nachtzaak) voor de inrichtingen Griend 6-7 (Platte Zaal), Markt 22 (De Nachtwacht), Spoorweglaan 6 (La Gare), Vrijthof 11 (Celebration) en Kesselskade 62 (De Kadans) is verstreken. Daarom wil de burgemeester opnieuw deze ontheffingen voor bepaalde tijd (vijf jaar) aan genoemde inrichtingen verlenen.

De stukken liggen ter inzage van 18 maart tot en met 31 maart 2004 bij GemeenteLoket GemeenteLoket. Vanaf 31 maart tot het einde van de termijn waarbinnen beroep kan worden ingesteld, kunt u telefonisch een afspraak maken om de stukken in te zien bij de afdeling Milieu en Bedrijf van Gemeente Maastricht, (043) 350 44 31.

Belanghebbenden kunnen tot en met 31 maart 2004 hun zienswijze schriftelijk indienen bij de Burgemeester, postbus 1992, 6201 BZ Maastricht, of mondeling bij de afdeling Milieu en Bedrijf van Gemeente Maastricht.

Stadsgesprek Economische Visie

De gemeente nodigt u uit om mee te praten en te denken over diverse economische thema's tijdens een stadsgesprek op 24 maart aanstaande om 19.30 uur in de Bonbonnière (achter de Comedie 1). Aanmelden kan via de bon in De Maaspost of telefonisch via (043) 350 49 47 of (043) 350 49 32. Of via onderstaande link.

> Aanmelden Stadsgesprek Economische Visie