Provincie Friesland

PERSBESLUITENLIJST

Vergadering van Gedeputeerde Staten,
dinsdag 16 maart 2004

Mededelingen

Gedeputeerde Staten hebben de besluitenlijst van de GS-vergadering van 9 maart 2004 vastgesteld.

Besluitenlijst beschikbaar

Benoeming bestuurslid Stichting Thorbecke Fonds
Het college heeft ingestemd met de benoeming van drs. A.A.M Brok, burgemeester van Sneek, als bestuurslid van de Stichting Thorbecke Fonds. De benoeming gaat in op 24 april en is voor vier jaar. Het doel van de stichting is het financieel mogelijk maken van bijzondere activiteiten van de Thorbecke Academie op het gebied van onderwijs, onderzoek en p.r. Het bestuur van de stichting bestaat uit bestuurders en vertegenwoordigers die worden aangewezen door de provincie Fryslân, gemeente Leeuwarden en de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. De provincie benoemt de bestuursleden. Voorzitter is gedeputeerde Bertus Mulder.

Toetreding landelijke commissie Deskundigen Grondwaterwet Gedeputeerde Staten hebben besloten aan te sluiten bij de landelijke commissie Deskundigen Grondwaterwet en daarmee de uitgebreide taak van de provinciale schadebeoordelingscommissie grondwaterbescherming op te heffen De commissie kreeg een uitgebreidere taak in 1995 als gevolg van de Grondwaterwet. Voor schade als gevolg van grondwaterwinningen waar de provincie vergunning voor heeft verleend, wordt nu een beroep gedaan op de landelijke commissie Deskundigen Grondwaterwet.

Aanbesteding openbaar vervoer HOV-verbinding Groningen Lelystad GS hebben de reactienota n.a.v. de inspraak en het aangepaste Programma van Eisen vastgesteld voor de aanbesteding openbaar vervoer Groningen-Heerenveen-Lelystad. De inspraak op het Programma van Eisen aanbesteding openbaar vervoer Groningen-Heerenveen-Lelystad is afgerond. Het heeft tot enkele aanpassingen geleid die zijn verwerkt in een reactienota. Een paar reacties hadden een kleine wijziging in het Programma van Eisen tot gevolg. Reactienota beschikbaar
Programma van eisen beschikbaar

Provinciale bijdrage voor projecten in land- en tuinbouw De provincie stelt geld uit het budget Sociaal Economisch Beleid Land- en Tuinbouw beschikbaar voor drie ingediende projectvoorstellen. Op 1 januari 2004 sloot officieel de eerste tender 2004 van het budget SEB Land- en Tuinbouw. Het tendersysteem houdt in dat aanvragers twee keer per jaar aanvragen bij de provincie kunnen indienen. Per tender, dus twee keer per jaar, beoordeelt de provincie de voor die tender ingediende projecten. Persbericht beschikbaar

Onderzoek Puur Plantaardige Olie als brandstof voor motorvoertuigen Het college laat het Van Hall Instituut verkennend onderzoek doen naar de ontwikkeling, mogelijkheden en consequenties van het gebruik van puur plantaardige olie (ppo) als brandstof voor motorvoertuigen. Plantaardige olie wordt gewonnen uit koolzaad, geteeld op Noordelijke landbouwgronden. Toepassing van deze olie levert een positieve bijdrage in de uitstoot van CO2. Pilot-projecten kunnen volgen binnen provincie Fryslân wanneer de resultaten van het onderzoek dat rechtvaardigen. De provincie en andere externe partijen voeren hiernaast al experimenten uit met het gebruik van biodiesel, onder andere in vaartuigen van provinciale waterstaat. De kosten van het onderzoek bedragen E 2.832,20.

Voortgang onderzoek scheepsbouw
De colleges van GS van Fryslân en Groningen hebben een brief gestuurd aan de minister voor Economische Zaken, de heer L.J. Brinkhorst, met het dringende verzoek de tijdelijke steun voor de scheepsbouw, de zogenaamde TROS regeling, ook voor Nederlandse werven te verlengen.

Persbericht beschikbaar

Taken Partoer toebedeeld

Als uitwerking van het in maart 2003 genomen besluit over een andere aanpak voor de inzet van steunfunctie-instellingen, hebben GS kerntaken toebedeeld aan Partoer. In de verbeteringsslag voor het werken met steuninstellingen werkt de provincie aan een verbetering van de opdrachtverlening door helderheid te geven over de taken die de ze van steuninstellingen verwacht. Voor Partoer komt dat neer op drie kerntaken voor de periode 2004-2005.

Hierover hebben GS op 26 maart 2003 al afspraken gemaakt met het bestuur van Partoer. De drie kerntaken zijn:

Verzamelen en analyseren van informatie voor gebruik door provincie en gemeenten bij hun beleidsontwikkeling Beantwoorden van vragen van burgers en gemeenten over bepaalde via een informatiepunt. Aanjagen van verbeteringen in de uitvoering van dienstverlening aan burgers.

De provinciale Financiën 2003, een interprovinciale vergelijking Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties brengt jaarlijks een nota uit waarin de financiële situatie van alle provincies met elkaar vergeleken worden. GS sturen het rapport 'De provinciale financiën 2003: een interprovinciale vergelijking' naar Provinciale Staten. De nota is te vinden op www.bzk.nl

Heroverweging Provinciaal snelvaarbeleid
Het college zal Provinciale Staten binnenkort voorstellen om meer ruimte te bieden voor het snelvaren. In maart 2003 hebben Provinciale Staten al de notitie Snelle Watersport in Fryslân vastgesteld. Daarbij zijn de gebieden aangewezen waar gevaren mag worden met motorboten en waterskies, en de tijden waarop dat is toegestaan. Daartegen is bezwaar gemaakt door zestien organisaties en bedrijven. Mede op advies van de provinciale bezwaarschiftencommissie is het snelvaarbeleid door het college tegen het licht gehouden. Het eerdere voornemen van het college om het snelvaarverbod buiten de zomerperiode af te schaffen wordt na geraadpleegd juridisch advies in zoverre veranderd dat alleen in de maanden mei t/m september mag worden snelgevaren, wat een uitbreiding betekent met de maand mei. De overige wijzigingen in het snelvaarbeleid betreffen onder meer dat het vanaf 2005 voor waterscooters wordt toegestaan om alleen op het snelvaargebied in het Heegermeer te varen en dat het snelvaargebied op het Tjeukemeer wordt verruimd. Het eerder voorgenomen snelvaarverbod op het Bergumermeer wordt gehandhaafd. De bezwaarmakers zijn al eind 2003 schriftelijk op de hoogte gesteld van deze voornemens van het college.

Op 7 april a.s. behandelt de Statencommissie Lân, Loft en Wetter het voorstel, waarna de definitieve besluitvorming door Provinciale Staten volgt op 21 april. De nieuwe aangepaste spelregels voor het snelvaarbeleid gaan dan tevens in. Een latere invoering van het nieuwe snelvaarbeleid in 2005 vindt het college niet wenselijk omdat in dat geval in 2004 pas vanaf 1 juni zou mogen worden snelgevaren in plaats van 1 mei.

Provinciale subsidie voor maatschappelijke opvang in regio Het project 'Versterking van Regionale Maatschappelijke Zorg in Fryslân' krijgt E170.000,- subsidie van de provincie Fryslân. Dat heeft het college van Gedeputeerde Staten gister besloten. Belangrijkste doel van het project is om mensen die door een veelheid aan problemen met een 'gewone' aanpak niet te helpen zijn, op te vangen in hun eigen regio.

Persbericht beschikbaar


---- --


PERSBERICHT

Nummer: 067
Datum: 17 maart 2004

Provinciale bijdrage voor projecten in land- en tuinbouw

De provincie stelt geld uit het budget Sociaal Economisch Beleid Land- en Tuinbouw beschikbaar voor drie ingediende projectvoorstellen. Op 1 januari 2004 sloot officieel de eerste tender 2004 van het budget SEB Land- en Tuinbouw. Het tendersysteem houdt in dat aanvragers twee keer per jaar aanvragen bij de provincie kunnen indienen. Per tender, dus twee keer per jaar, beoordeelt de provincie de voor die tender ingediende projecten. Hierna volgt een korte omschrijving van de projecten.

EkoImpuls: biologische producten in de schijnwerper

EkoImpuls is een initiatief van de NLTO waarin intensieve winkelpromotie van en voorlichting over biologische producten centraal staat. Doel is de vraag naar biologische producten te vergroten in de noordelijke provincies. Ook wil men de verkrijgbaarheid van deze producten vergroten. Men hoopt zo meer boeren enthousiast maken om om te schakelen naar de biologische landbouw.

Landelijk netwerk van biologische informatiecentra

In Nederland en dus ook Friesland, bestaan verschillende biologische landbouwbedrijven waar voorlichting wordt gegeven over biologische landbouw en voeding. Het netwerk biologische infocentra wil kennisuitwisseling en samenwerking tussen deze bedrijven stimuleren door een landelijk netwerk op te zetten. Door deze professionaliseringslag te maken en door samen activiteiten te organiseren wil men het rendement van de infocentra verbeteren.

Kwaliteit drinkwater melkvee in de wei

Aanvrager NLTO wil met dit project meer inzicht krijgen in hoe het staat met de kwaliteit van het drinkwater voor vee. Het gaat dan om de drinkplaatsen die gebruikt worden in de periode dat het vee in de wei staat. NLTO gaat de stand van zaken bekijken, onderzoeken wat risico's voor eventuele besmetting van het water zijn en vooral ook hoe dit voorkomen kan worden. Uiteindelijk moet dit project leiden tot praktische maatregelen die de kwaliteit van het drinkwater bevorderen. De verwachting is dat dit een positief effect heeft op de algehele bedrijfsvoering.


---- --


PERSBERICHT

Nummer: 066 JU
Datum: 17 maart 2004

GS maken zich sterk voor scheepsbouw in Noorden

De colleges van GS van Fryslân en Groningen hebben een brief gestuurd aan de minister voor Economische Zaken, de heer L.J. Brinkhorst, met het dringende verzoek de tijdelijke steun voor de scheepsbouw, de zogenaamde TROS regeling, ook voor Nederlandse werven te verlengen.

GS van Groningen en Fryslân zijn ervan overtuigd, dat de scheepsbouwsector wel degelijk toekomst heeft. Een toekomst die o.a. gezocht moet en kan worden in een verbetering van de innovatieve infrastructuur, het vergroten van het managementpotentieel en het innovatieinstrumentarium. Zaken die grotendeels door de sector zelf geïnitieerd en opgezet zouden kunnen worden. Om dit te kunnen bewijzen zijn er volgens de colleges echter gelijke omstandigheden en uitgangspunten nodig, in ieder geval binnen Europa. Er moet sprake zijn van eerlijke concurrentie, en daar kan geen sprake van zijn indien Nederland een uitzondering blijft binnen Europa met het afwijzen van tijdelijke steun voor de bouw van nieuwe schepen. De provincies Fryslân en Groningen zullen in dit kader binnenkort een rapport publiceren over de mogelijkheden van de noordelijke scheepsbouw. Ook in dit rapport wordt de verlenging van de regeling als noodzakelijke voorwaarde gezien voor het noordelijk scheepsbouwsector om op termijn te kunnen overleven.

Voor informatie over dit persbericht kunt u bellen met Communicatie en Externe Betrekkingen van de provincie Fryslân, tel. nr. 058 - 292 5735 Dit persbericht is ook te vinden via internet, www.fryslan.nl


---- --
PERSBERICHT

Nummer: 063 ItV
Datum: 17 maart 2004

Provinciale subsidie voor maatschappelijke opvang in regio

HET PROJECT 'VERSTERKING VAN REGIONALE MAATSCHAPPELIJKE ZORG IN FRYSLÂN' KRIJGT E170.000,- SUBSIDIE VAN DE PROVINCIE FRYSLÂN. DAT HEEFT HET COLLEGE VAN GEDEPUTEERDE STATEN GISTER BESLOTEN. BELANGRIJKSTE DOEL VAN HET PROJECT IS OM MENSEN DIE DOOR EEN VEELHEID AAN PROBLEMEN MET EEN 'GEWONE' AANPAK NIET TE HELPEN ZIJN, OP TE VANGEN IN HUN EIGEN REGIO.

'Versterking van de Regionale Maatschappelijke Zorg in Fryslân' is een project waarin Friese gemeenten ondersteuning krijgen van de gemeente Leeuwarden om in hun eigen regio en binnen eigen structuren een zorgnetwerk op te zetten voor mensen die maatschappelijke opvang nodig hebben. Dit zijn mensen die sociaal uitgesloten zijn, met meervoudige problematiek te kampen hebben, soms als overlastgevend worden bestempeld en niet te helpen zijn met een 'gewone aanpak'. De feitelijke realisatie van de zorgnetwerken blijft de verantwoordelijkheid van de Friese gemeenten zelf. Naast de opvang in de eigen regio voor mensen met grote sociale problemen, is het een doel van het project om de dienstverlening aan mensen met meervoudige problematiek tussen gemeenten effectief en efficiënt af te stemmen.

Gedeputeerde Jan Ploeg: "Het subsidiegeld wordt ingezet op realisatie. Het wordt niet meteen overgemaakt, maar pas als er iets gerealiseerd is, oftewel 'no-cure no-pay".

Het project vloeit voort uit de aanbevelingen in de 'Regiovisie Maatschappelijke opvang en vrouwenopvang' en het plan van Twijnstra Gudde van juli 2003. In dit plan over deconcentratie van de maatschappelijke opvang wordt voorgesteld om een aantal multifunctionele opvangzones te creëren, waarin allerlei vormen van zorg in een sterk onderlinge samenhang zijn samengebracht. Dit onderzoek heeft aansluiting bij de ontwikkelingen in de verstandelijk gehandicaptenzorg, de zorg voor ouderen en het inrichten van woonzorg-zones.


---- --