Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

GASTVRIJHEID EN LOKALE SOLIDARITEIT

Dinsdag 16 maart, de tweede dag van de buscampagne: 'Zonder pardon op straat', georganiseerd door de Samenwerkende Vluchtelingen Groepen (PRIME, ASKV/Steunpunt Vluchtelingen, Stem in de Stad, Kerk in Actie, Nederland Bekent Kleur, LOS, KCW en Van Harte Pardon) wordt gekenmerkt door gastvrijheid en lokale solidariteit.

Deelnemers melden:

Vanochtend een hartelijke ontvangst door Ds Visser in de Pauluskerk in Rotterdam. Naar aanleiding van onze komst was de dominee al gebeld door burgemeester Opstelten. 'Er moet binnenkort maar eens gepraat worden over de mensen die u beschermt', had hij gezegd. Het aanwezige SP-raadslid Theo Cornelissen gaf aan dat de burgemeester heeft toegezegd geen gezinnen met kinderen op straat te zetten. De SP Rotterdam zal hierop toezien. 'Desnoods maken we plaats bij ons op het stadhuis, aldus Cornelissen.

In Breda genoten we van een heerlijke lunch, verzorgd door het St. Annahuis, ook daar ondervonden we veel lokale solidariteit van betrokken burgers.

Vervolgens trokken we naar Tilburg, waar een 40-tal mensen ons opwachtte. Aangekomen in het Vredescentrum van Tilburg zijn we met verschilende aanwezige politici om de tafel gegaan om de situatie van de verschillende buspassagiers toe te lichten. De stemming was eenduidig. 'Hoe kan het dat deze mensen buiten het pardon vallen', vroeg wethouder Gon Mevis zich af.

Straks gaan we naar Eindhoven, waar op het station een manifestatie plaatsvindt. We zullen daarna ontvangen worden door de Emmauskerk, waar we ook slapen.

Morgen zullen we starten in Wageningen. Daar trekken we in stoet van de Hoogstraat naar het stadhuis. Op de trappen van het stadhuis zal om 10.30u een toneelspel opgevoerd worden. Van Wageningen gaan we dan verder naar Ede, waar onder het motto 'Op straat zetten: nee, op straat spelen, OK' een spelmiddag plaatsvindt. De buspassagiers zullen met buurtbewoners, toevallige passanten en buurtbewoners deelnemen aan een voetbaltoernooi en verschillende straatspelletjes. Om 15.30 zullen we in Arnhem meedoen aan het 'Kansloze Spel van de Vluchteling in Nederland', een groot levend Ganzenbord op het Kerkplein.

Donderdag eindigt de buscampagne in de Vredeskapel in den Haag. Daar vindt een debat plaats tussen vluchtelingen, kerken, supporters en kamerleden. Van de PvdA zullen hier Klaas de Vries en Godelieve van Heteren aanwezig zijn, naast kamerleden van GroenLinks en de SP en beleidsmedewerkers van D'66 en de ChristenUnie.

Voor meer informatie kunt u bellen met:
Petra Schultz (06 - 22605845)

Bas Baltus (06 - 30504847)

Alies Fernhout (06 - 52041087)

---

De stichting LOS heeft een boekje gemaakt met de gegevens van ongeveer 100 noodopvangorganisaties voor uitgeprocedeerde vluchtelingen. Te bestellen door 7,50 over te maken op giro 9552448 tnv: Sticht landel ongedocument steunpunt te Utrecht