Gemeente Roggel en Neer

14/03/2004
Gebruiksadvies voor moestuinen langs de Neerbeek

In oktober 2003 heeft het Projectbureau Actief Bodembeheer de Kempen (ABdK) een voorlichtingsavond verzorgd over de bodemverontreiniging in het overstromingsgebied van de Neerbeek. In dit gebied liggen ook een aantal (moes)tuinen. Het projectbureau gaf op de voorlichtingsavond aan in het voorjaar 2004 een gebruiksadvies te geven aan de eigenaren van moestuinen. In maart wordt een voorlopig advies toegestuurd aan moestuinbezitters, maar ook andere geïnteresseerden kunnen dit opvragen.

Het slib van de Neerbeek bevat een te hoog gehalte aan zware metalen. Dit is het gevolg van vroegere lozingen van afvalwater van de zinkverwerkende industrie op de Tungelroyse Beek. De metalen uit het afvalwater hechtten zich aan het slib op de bodem van de beek. Met de stroming van het water werd ook slib meegevoerd en zo verspreidden zich de zware metalen stroomafwaarts zoals in de Neerbeek. Door vroegere overstromingen van de Neerbeek, waarbij slib op de oevers belandde, zijn in Neer een aantal tuinen verontreinigd.

Let op hoeveelheid cadmium
Voor de mens is het metaal cadmium het meest onvriendelijk. Bij langdurige blootstelling kan de hoeveelheid cadmium zich ophopen in het lichaam en dat kan op termijn leiden tot gezondheidsklachten aan nieren en botten. Mensen kunnen onder andere cadmium opnemen door het eten van groente waarin een verhoogde gehalte aan cadmium zit. Uit onderzoek blijkt dat sommige groenten sneller cadmium opnemen dan andere. Bladgroenten, zoals sla, spinazie, andijvie en witlof, nemen cadmium heel gemakkelijk op in tegenstelling tot bijvoorbeeld tomaten en bonen. Het is goed om hier rekening mee te houden wanneer men groenten in eigen tuin wil telen en deze tuin verontreinigd is met zware metalen.

Bekalken en bemesten
In de mate waarin groenten cadmium en zink uit de bodem opnemen, spelen ook de zuurgraad van de bodem en het organische stofgehalte een belangrijke rol. Door de tuin regelmatig te bekalken blijft de zuurgraad op peil en door (jaarlijks) compost of mest te gebruiken kan ervoor worden gezorgd dat er genoeg organische stof in de bodem zit. Als het gehalte cadmium in de grond echter veel te hoog is dan helpen al deze maatregelen onvoldoende.

Proef op de som
Nu het nieuwe beplantingsseizoen weer aanbreekt, hebben mensen die weer groenten in eigen tuin willen telen misschien wel behoefte aan advies. Het Projectbureau ABdK stuurt aan moestuinbezitters die onlangs hebben aangegeven deel te willen nemen aan gewasonderzoek een voorlopig advies. Op twee A4-tjes staan globale richtlijnen voor "Onderhoud en beheer van moestuinen in de Kempen".

Ook anderen kunnen dit advies opvragen. Het is zowel bij gemeente Roggel en Neer, Stichting Dorpsraad Neer als het Projectbureau ABdK te verkrijgen. Om de effectiviteit van de richtlijnen te meten, gaat het projectbureau ABdK dit jaar een aantal moestuinen, waarvan de eigenaren zich vrijwillig hebben aangemeld, met hun oogst nader bestuderen. De ervaringsgegevens die hieruit komen, worden vervolgens verwerkt in een definitief (schriftelijk) advies dat voor alle geïnteresseerden eind 2004 beschikbaar komt.

Telefoonnummer Stichting Dorpsraad Neer: 0475-594933; gemeente Roggel en Neer: 0475-499509; Projectbureau ABdK 040-2329292.