Openbaar Ministerie

Leeuwarden, 15 maart 2004

Zes verdachten van inbraak en heling in Friesland en Groningen aangehouden

De politie Fryslân heeft dinsdag 9 maart jl. vier mannen aangehouden die ervan worden verdacht sinds 1 september 2003 meerdere (woning)inbraken te hebben gepleegd in de provincies Friesland en Groningen en Drenthe (waaronder: Burgum, Beetsterzwaag, De Wilp, Heerenveen, Lemmer, Nieuwehorne, Surhuisterveen, Wolvega, Groningen(stad), Nieuw Weerdinge en Roden).
De verdachten zijn twee mannen (een 33-jarige en een 35-jarige) uit de stad Groningen, een 25-jarige man uit Emmen en een 21-jarige man uit de provincie Groningen.
De laatste twee mannen hadden een (verschillend) verblijfadres in Drachten.

Bij de (woning)inbraken werden onder meer de volgende zaken buitgemaakt: kostbare sieraden (horloges, ringen), antieke voorwerpen, mobiele telefoons, autosleutels en bijbehorende auto's, computers/laptops en digitale foto- en videocamera's. De waarde van de totale buit loopt in de honderdduizenden euro's.

Daarnaast heeft de politie twee mannen aangehouden die worden verdacht van heling van de gestolen goederen. Op dinsdag 9 maart jl. werd een 50-jarige man uit de gemeente Opsterland aangehouden en een dag later een 55-jarige man uit Drachten.

Er hebben op 9 en 10 maart jl. doorzoekingen plaatsgevonden in Drachten, Groningen, Emmen en twee plaatsen in de gemeente Opsterland, waaronder Gorredijk. Hierbij is een groot aantal goederen inbeslaggenomen zoals antieke voorwerpen, (waaronder zilverwerk, uurwerken, accessoires van klederdrachtkostuums) daarnaast sieraden en hifi-apparatuur .

Van veel aangetroffen goederen is de herkomst bekend, van de overige goederen is de politie doende de rechtmatige eigenaren te achterhalen De verdachten, met uitzondering van de 55-jarige man uit Drachten, zijn vrijdag 12 maart jl. voorgeleid aan de rechter-commissaris (rc) van de rechtbank Leeuwarden. De rc heeft besloten om hen voor 10 dagen in bewaring te stellen.