CBS

In- en uitvoer lager in januari

In januari 2004 was de waarde van zowel de in- als uitvoer van goederen 3 procent lager dan in januari 2003. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. De uitvoer bedroeg 19,0 miljard euro tegenover een invoer van 16,8 miljard euro. Overigens telde januari in 2004 een werkdag minder dan in 2003.

Minder handel met EU-landen
Nederland heeft in januari 2004 voor 14,6 miljard euro aan goederen uitgevoerd naar landen van de Europese Unie. Dat is 3 procent minder dan in januari 2003. De invoer is met 2 procent gedaald en uitgekomen op 9,3 miljard euro. Ruim driekwart van de Nederlandse export gaat naar EU-landen, terwijl ruim de helft van onze import uit de EU-landen komt.

Handel met niet-EU-landen ook minder
Nederland heeft in de eerste maand van dit jaar voor 4,4 miljard euro aan goederen uitgevoerd naar landen buiten de Europese Unie. Dit is, vergeleken met januari 2003, een daling van 5 procent. De invoer uit landen buiten de Europese Unie was 4 procent lager en bedroeg 7,5 miljard euro.

Invoer voedsel en dranken lager, chemische producten hoger Nederland heeft in januari 2004 voor 1,8 miljard euro aan voedsel en dranken ingevoerd. Dat is 13 procent lager dan in januari 2003 en hiermee de grootste afname. Toen was echter de invoer van voedsel en dranken zeer hoog. De invoer is niet op alle vlakken gedaald. Bijvoorbeeld de invoer van chemische producten is 6 procent hoger uitgekomen en bedroeg 2,2 miljard euro. De grootste afname van de uitvoerwaarde betrof de industriële producten. De uitvoer hiervan is 7 procent lager uitgekomen op 3,8 miljard euro.

Technische toelichting
Cijfers van de in- en uitvoer van goederen van voorafgaande maanden kunnen zijn aangepast op grond van de meest recente gegevens. De in- en uitvoercijfers zijn inclusief de zogenaamde wederuitvoer. Dit zijn goederen die in Nederland zijn ingevoerd en het land in (vrijwel) onbewerkte staat weer verlaten. Wel moeten deze goederen in eigendom worden overgedragen aan een Nederlandse ingezetene. Indien geen sprake is van eigendomsoverdracht spreekt men van doorvoer. De in- en uitvoer van diensten wordt buiten beschouwing gelaten. Tenzij anders vermeld, zijn de ontwikkelingen berekend ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar.

PB04-040
17 maart 2004
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht