Gemeente Haarlem


16 maart 2004
sector Maatschappelijke Ontwikkeling

Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Datum
Afzender
Informatie bij
Telefoon
E-mail
Nummer
Installatie mogelijk milieuvriendelijker
PROEF VOOR GROTE REDUCTIE AMMONIAK IJSBAAN HAARLEM

Het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem is op 16 maart 2004 akkoord gegaan met een voorstel om een proef te doen voor een mogelijke ombouw van de koelinstallatie van de Kunstijsbaan Kennemerland. Als de proef slaagt wordt door deze ombouw straks ook de 400-meter baan gekoeld met kooldioxide (CO2) tegelijkertijd met het middenterrein als dat wordt ingericht als nieuwe instructiebaan. Alleen voor de centrale koudeopwekking wordt dan nog ammoniak (NH3) gebruikt. Dit betekent een reductie van ammoniak van 8.000 kg. naar 1800 kg. Deze ombouw maakt de ijsbaan veiliger.
Met deze ombouw loopt de ijsbaan vooruit op de nieuwe regelgeving, die dit jaar van kracht wordt, maar in 2010 verplichtend is. Die regelgeving stelt veel zwaardere eisen aan mogelijke functies van objecten in de directe omgeving van installaties zoals deze. De ombouw levert vooral voordelen op op het gebied van veiligheid en milieu voor gebruikers en omwonenden van de ijsbaan. Het komt ook tegemoet aan de bezorgdheid van omwonenden en wijkraden gezien de ammoniakproblematiek.

Dit B&W-voorstel gaat nu voor advies naar de raadscommissie CMC en ter kennisneming naar de commissie OWSR. Bij positief advies van de commissie CMC moet de gemeenteraad het definitieve besluit nemen om het voorstel uit te voeren.


Rutger van Oppenraaij, communicatie-adviseur
023-5115594
oppenrrw@haarlem.nl
77/2004


---- --