Ingezonden persbericht


Geachte redactie,

Hiermee stuur ik u een persbericht over de lotgenotencontactbijeenkomst van de jongerengroep van Reumapatiëntenvereniging Kop van Noord-Holland op 17 maart 2004. Hartelijk dank voor het plaatsen/omroepen van dit bericht.
---

Operaties, kunstgewrichten en vermoeidheid bij reuma

Kop van Noord-Holland De lotgenotenbijeenkomst voor jongeren met reuma wordt deze maand gehouden op 17 december om 19.00 uur in het Zwanenest, Middelzand 3502, te Julianadorp. Jongeren tussen de 16 en 40 kunnen dit keer praten over hun ervaringen met operaties en kunstgewrichten. Voor degenen waarvoor dit niet van toepassing is wordt na de pauze gesproken over het omgaan met beperkte energie.

Veel mensen met reuma beleven naast pijn en/of ontstekingen ook een immense vermoeidheid. Dat beïnvloed behoorlijk de kwaliteit van je leven, aangezien een dag toch 24 uur blijft duren en je maar een beperkt aantal uren energie hebt. Bovendien kunnen bij een aantal vormen van reuma gewrichten, wervels of ingewanden zo worden aangetast, dat operaties nodig zijn. De ene keer wordt er een gewricht alleen maar schoongemaakt, een andere keer kan zelfs het gewricht worden vastgezet of vervangen door een kunstgewricht. Dit zijn ingrijpende middelen die invloed hebben op je leven. Zeker als je nog niet zo oud bent. Ze zeggen wel ouder worden komt met gebreken maar ook dergelijke gebreken kunnen ook al voor je 40e naar voren komen. En dan moet je er maar mee zien te leven. Om deze dingen niet alleen te hoeven verwerken zijn de jongerenbijeenkomsten van reumavereniging Kop van Noord-Holland. Op een positieve manier worden ervaringen uitgewisseld en besproken hoe je je leven ondanks de beperkingen toch zo prettig mogelijk zou kunnen indelen.

Voor meer informatie over de lotgenotenbijeenkomsten voor jongeren met reuma en opgave kan men contact opnemen met Astrid Boelen, 0223-635801 (tussen 11 en 19 uur), jongeren.rpvnoordkop@wanadoo.nl of via de website: www.reumavereniging-noordkop.tk


---

Hartelijke groet,
namens Reumapatiëntenvereniging Kop van Noord-Holland

Astrid Boelen
(0223-635801/06-21923992, tussen 11 en 19 uur)