Gemeente Sneek


Nieuwe programmagids NME
Het NME steunpunt gemeente Sneek biedt wethouder Frans Middelhof op 16 maart een nieuwe programmagids namens het NME collectief aan. In het najaar van 2003 is dit natuur- en milieueducatie (NME) collectief door het NME steunpunt gemeente Sneek opgericht, met als doel samen met een aantal organisaties een NME programma aanbod voor de basisscholen van Sneek te maken. Woensdag 17 maart ligt de gids bij de scholen op de deurmat.

Op het gemeentehuis in Sneek is in het najaar van 2003 een natuur- en milieueducatie (NME) collectief opgericht. Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst van een aantal organisaties uit Sneek en omstreken die opereren binnen het speelveld van scholen en NME. Het NME collectief is opgericht, omdat de scholen te veel verschillende programma's kregen aangeboden vanuit verschillende organisaties. Voor scholen bleek het lastig hieruit een selectie te maken en daarom werd er veelal niet of weinig op gereageerd. Daarnaast leverde onderzoek onder de scholen op dat er wél belangstelling was voor een gezamenlijk programma aanbod van verschillende organisaties. Al de deelnemende organisaties aan het NME collectief bieden de scholen tot op heden nog een eigen programma aan. De insteek van het NME steunpunt gemeente Sneek is om dit middels deze programmagids samen te gaan aanbieden.

Eén van de doelen is de verschillende activiteiten van de deelnemende organisaties te gaan stroomlijnen in de nu uitgekomen programmagids. Hierin zijn de verschillende activiteiten gepresenteerd vanuit een gezamenlijk programma aanbod. Daarmee krijgt de school een duidelijker beeld van de door de organisaties aangeboden activiteiten en wordt het eenvoudiger om keuzes te gaan maken en er op in te schrijven. Een ander doel is elkaar versterken door samen te werken.

Het NME collectief biedt de scholen een pasklaar pakket aan. Zo zijn er voorbereidende lesmaterialen, mogelijk in combinatie met een leskist. Daarnaast zijn er een (aantal) les(sen) op school met iemand van de betrokken organisatie erbij, voor uitleg en uitvoering van een deel van het lespakket en een terugkoppelmoment. Inschrijving gaat via de betrokken organisatie zelf.

Deelnemende organisaties

natuur- of milieuthema

Himmelwike commissie via scoutinggroep Tibrag

himmelwike = afvalproblematiek

Wereldwinkel Sneek

derde wereld en wereldoriëntatie

Kinderboerderij It Bûthús

dieren, landbouw en veeteelt

Fries scheepvaartmuseum

historische links met NME

Heempark Heech

biologie en wateronderzoek

NME steunpunt gemeente Sneek

uitleen van en advies over NME materialen

Rol van het NME steunpunt gemeente Sneek
Het NME steunpunt gemeente Sneek is initiatiefnemer van de oprichting van het NME collectief. Het NME steunpunt draagt zorg voor het aanleveren van inhoudelijke expertise, sturing in het proces en afstemming op elkaar. Daarnaast kunnen er bij het NME steunpunt ter ondersteuning van de activiteiten van het NME collectief aanvullende materialen geleend worden. In de programmagids wordt per organisatie vermeld om welke materialen het gaat.

© copyright 2004 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 11-3-2004