Ingezonden persbericht

Diervriendelijk-uit-eten-offensief in regio utrecht

REGIO UTRECHT, 20040317 -- Regiogroep Utrecht van Stichting Wakker Dier is een offensief gestart voor meer diervriendelijke restaurants. 400 restaurants in 20 gemeenten zijn aangeschreven om over te schakelen op scharrel,-biologisch vlees en vegetarische gerechten. In bussen en trams wordt met reclameborden aandacht gevraagd voor diervriendelijk uit-eten. Duizenden folders zijn verspreid en komende tijd zullen verschillende voorlichtingacties worden gevoerd.


Steeds meer mensen vinden dat er rekening moet worden gehouden met dieren. Zij willen niet meer meewerken aan de bio-industrie waarin dieren in krappe, kale, betonnen hokken zitten waar hoektanden, staarten en biggencastratie onverdoofd uitgevoerd worden om het stressymptoom "kannibalisme" te voorkomen. Scharrel,-biologisch vlees en vleesvervangers zijn tegenwoordig in vrijwel alle supermarkten te krijgen maar diervriendelijk uit eten gaan blijkt een stuk moeilijker te zijn. Vandaar dit offensief voor Diervriendelijk-uit-eten.

Op 1 september is de Stichting Wakker Dier van start gegaan met de regiogroep Utrecht als antwoord op de reacties van vele consumenten en van een sterk groeiende groep vrijwilligers. De laatste heeft vanuit stands en op straat duizenden folders verspreid. De animo is groot en men wenst "bewust" uit eten te gaan.

Als antwoord op de vraag vanuit de consument is de regiogroep een offensief gestart voor meer diervriendelijke restaurants. Scharrel-en biologische producten zijn afkomstig van dieren welke een dierwaardig leven leiden met voldoende bewegingsruimte, hooi en uitloop naar buiten.

Het "standaard stukje vlees" komt echter van de 500 miljoen dieren uit de bio-industrie. Zij leven in het schemerdonker, hebben te weinig bewegingsruimte en geen uitloop naar buiten. Om het stresssymptoom "kannibalisme" bij deze dieren te voorkomen worden snavels, staarten en hoektanden geknipt. Biggen worden gecastreerd en ... dit alles gebeurd zonder verdoving!

De minister van landbouw hield afgelopen najaar een breed maatschappelijk dabat over het slechte dierenwelzijn in de veehouderij die eindigde met een krachtige oproep voor diervriendelijk eten.

Kijk op www.diervriendelijkuiteten.nl voor een lijst van diervriendelijke restaurants in Nederland.




Ingezonden persbericht